Successos

El SEM va atendre 244 urgències al dia a les comarques gironines el 2013

El nombre d'urgències diàries cau un 6% respecte al 2012

En el 98% dels casos, els sanitaris arriben en menys de 20 minuts al lloc de l'emergència

Darrere del 061, hi ha un grup
de sanitaris que donen informació qualificada

A Girona, un matí de pluja un motorista rellisca amb la moto i es fa mal quan cau a terra. Poca estona després, un home gran es desmaia enmig del carrer i no es pot aixecar. Immediatament, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) rep els dos avisos i activa les ambulàncies per atendre cadascuna de les emergències. Els professionals sanitaris tenen menys de dos minuts per sortir totalment equipats per atendre els avisos.

Arriben al destí en menys de 20 minuts i atenen les persones que necessiten ajuda. L'accident ha estat poca cosa i el jove que ha caigut amb la moto no ha resultat ferit de gravetat. Un ensurt i un cop al genoll. L'home gran, en canvi, necessitarà un marcapassos i l'han de traslladar urgentment a l'hospital de referència, el Josep Trueta de Girona, amb l'atenció constant d'un metge d'emergències que l'atén durant tot el trajecte. Tot això, en un marge de temps de poc més d'una hora.

No hi ha descans

En un dia normal, les emissores de les ambulàncies del SEM no paren de rebre avisos d'emergències. A la regió sanitària de Girona, fins i tot tenen dos canals de ràdio, segons la zona, per organitzar més bé la comunicació. L'un està destinat a l'interior de la demarcació i l'altre és per a la zona de costa. Durant el 2013, el SEM va atendre una mitjana de 244 urgències al dia que van fer activar algun recurs, ja sigui ambulàncies amb tècnics sanitaris o les medicalitzades, que inclouen infermers i metges, l'helicòpter o atencions urgents a domicili.

El cap territorial del SEM a Girona, Jaume Heredia, explica que, de fet, bona part de les trucades que fan els ciutadans al telèfon d'emergències 061 es resolen amb atenció telefònica i no cal activar cap ambulància. “Darrere d'aquest telèfon, hi ha tota una plataforma de metges i infermeres que donen informació sanitària qualificada i moltes de les trucades es resolen a distància”, ha detallat. Al llarg de l'any passat, el 061 va rebre 141.598 alertes i el 40% es van poder resoldre a través de la línia telefònica sense haver de desplaçar cap efectiu.

Atenció mèdica urgent

Per als 89.285 avisos del SEM que van necessitar atenció mèdica urgent, l'helicòpter es va activar en 754 ocasions; les unitats de suport vital avançat (les ambulàncies en les quals normalment hi ha tècnic sanitari, infermer i metge) van atendre 13.391 urgències, i les de servei vital bàsic (amb dos tècnics), 70.226. La resta d'avisos que van requerir desplaçar efectius sanitaris del Sistema d'Emergències Mèdiques es van cobrir amb atenció domiciliària urgent o desplaçant-hi metges d'ambulatoris. En total, el nombre d'afectats atesos durant el 2013 va ser de 102.764, una mitjana de 281 pacients al dia.

LES XIFRES

709
assistències
per politraumatismes van haver d'atendre els sanitaris.

LES XIFRES

281
pacients
al dia va atendre el Sistema d'Emergències Mèdiques d'un total de 102.764 durant tot l'any.
141.598
alertes
es van rebre al telèfon 061 al llarg del 2013, i el 40% es van resoldre sense necessitat de desplaçament.
754
vegades
el SEM va haver d'activar l'helicòpter medicalitzat durant l'any passat.

El codi infart es va activar en 313 ocasions i el codi ictus, en 455

Ò. Pinilla / M.López (ACN)

Un metge del CAP de Sant Joan les Fonts avisa el SEM perquè creu que un pacient podria estar tenint un infart. De seguida activen ambulància. Des del cotxe de comandament, tornant d'un accident a Sant Hilari Sacalm, Jaume Heredia comenta: “Aquest és un servei perquè hi vagi l'helicòpter, perquè és lluny.” No passen ni dos minuts i l'emissora activa “l'hotel”, l'helicòpter medicalitzat situat a l'heliport del Trueta, capaç de transportar el pacient en pocs minuts.

L'objectiu d'aquests codis és actuar de manera ràpida i portar el pacient a aquell centre mèdic on li podran donar ràpidament l'atenció que necessita. En el cas dels ictus, la trombòlisi; en els infarts, desobstruir-li les artèries a la unitat d'hemodinàmica, i en els codis politrauma, depenent de la lesió, a un hospital amb alguna unitat especialitzada, per exemple, en lesions medul·lars o, si no, també a la unitat de trauma del Trueta. Això no només millora la supervivència dels pacients, sinó que evita que les possibles seqüeles puguin ser més greus. Al llarg del 2013, el codi infart es va activar en 313 ocasions; el codi ictus, en 455, i el codi politrauma, 709 cops. Heredia ha avançat que estan treballant en dos nous codis que podrien entrar en funcionament: el codi risc de suïcidi, per detectar víctimes potencials, i el codi sèpsia, d'infeccions greus.

15.000 alertes a l'agost

En el transcurs de l'any passat, l'agost va ser el mes en què el SEM va rebre un nombre més elevat d'alertes a les comarques gironines. En total, en van ser 15.789. D'aquests avisos, però, no tots van acabar amb la mobilització d'efectius sanitaris, sinó que van intervenir en 9.655 casos. També pel que fa a l'activitat, el juliol va ser el segon mes de l'any de més moviment, amb un total de 9.153 intervencions. A l'extrem contrari tenim el mes de febrer, que va ser el de menys intervencions, amb 6.481. D'altra banda, des del gener de l'any passat fins a finals també del 2013, el SEM va atendre 8.756 alertes pediàtriques a la demarcació de Girona, un 45% de les quals van comportar mobilització d'efectius sanitaris. En el conjunt de Catalunya, en el mateix període, el nombre d'avisos va pujar a 79.000.

Entre 50 i 66 ambulàncies

A la regió sanitària de Girona, hi ha sempre entre 50 i 66 ambulàncies operatives de manera simultània, depenent de la franja horària i l'època de l'any. A l'estiu, per exemple, reforcen el nombre d'efectius a la costa perquè hi augmenta la població. Actualment, les ambulàncies no són recursos estàtics, sinó que es reparteixen estratègicament perquè tinguin capacitat per cobrir qualsevol avís en el mínim temps possible. Quan tot s'accelera una mica més dins del ritme habitualment ràpid de les emergències, és quan s'activa algun dels anomenats codis. A la regió sanitària de Girona, actualment n'hi ha tres, per a pacients potencialment greus que poden haver tingut un ictus, un infart o un politraumatisme. En aquests casos, la prioritat és que l'engranatge del sistema sanitari funcioni a la perfecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia