La policia de Caldes de Malavella dota els seus agents de pistoles Taser
Almenys set cossos municipals de les comarques gironines tenen l'arma paralitzant que, en canvi, els Mossos d'Esquadra declinen de fer servir
La policia local de Caldes de Malavella fa aproximadament tres mesos que disposa de les pistoles paralitzants Taser, una eina que es perfila com a idònia per reduir persones violentes sense conseqüències lesives i que, en el cas de Caldes també, es veu com un bon sistema per als casos d'atacs de gossos perillosos, que no són estranys en un municipi amb un gran entramat d'urbanitzacions.
El caporal en cap de la policia de Caldes, Xavier Muñoz, remarca que van optar per comprar les pistoles després que els toqués reduir una persona que havia tingut un brot psicòtic, fet que va acabar amb els policies, l'afectat, la seva mare i els sanitaris contusionats. Es van informar i tots els agents (ara són nou més el caporal en cap) van fer el corresponent curs impartit per un instructor de la mateixa empresa que comercialitza l'eina. El curs de formació inclou que tots els alumnes han de provar en la seva pròpia pell quin és l'efecte que produeix la descàrrega elèctrica. Muñoz ho considera molt positiu perquè tothom pot comprovar quins efectes deixa i que és inofensiva i es desmitifica els arguments detractors que apuntaven que podia ser letal en casos de gent amb marcapassos i disfuncions coronàries. La Taser, mitjançant polsos elèctrics i fins a una distància de 7,6 metres, controla els músculs motors.
Els seus efectes són instantanis i és igual que l'agressor estigui sota els efectes de l'alcohol i/o drogues o tingui qualsevol tipus d'alteració psíquica o mental.
Muñoz lloa la Taser com a arma dissuasiva, ja que tothom sap que, mentre que un policia s'hi mira molt abans de desenfundar una arma de foc, amb la pistola paralitzant no s'hi pensarà gaire perquè no és letal i dispararà. De totes maneres, l'ús s'ha de fer seguint un protocol específic que inclou fer diligències informatives al jutjat cada cop. Els defensors de les armes paralitzants apunten que dotar els policies d'armes no letals evita que hagin d'usar les letals. I, per tant, poden salvar vides. Els experts apunten que, per exemple, els mossos s'haurien pogut estalviar la mort del veí d'Olot alterat que esgrimia un ganivet si li haguessin disparat amb una Taser, o la del malalt mental armat amb un pic a qui un mosso va disparar a Malgrat. Va ser precisament arran d'aquest cas que els Mossos van comprar pistoles Taser, però finalment van limitar-ne l'ús només als grups especials arran de la pressió de grups pro drets humans que consideren que els filaments elèctrics que disparen poden ser considerats un sistema de tortura. Mentre els Mossos insisteixen que no els calen les Taser, les pistoles elèctriques es van estenent entre els cossos de policia i els vigilants. Aquests darrers, pel fet de no dur armes, poden disposar d'una eina per a casos d'emergència. A les comarques gironines, a banda de Caldes de Malavella, tenen Taser les policies locals de Girona, Blanes, Sils i Hostalric i els vigilants de Riells i Viabrea i Fogars de la Selva. Però en l'àmbit de Catalunya, ja són més de trenta les policies que ja disposen de Taser.