Nous robatoris als camps agrícoles del nord del Maresme
Pagesos de Palafolls i Malgrat alerten d'un rebrot en les sostraccions d'eines i material divers, sobretot de ferro
L'estiu ha arribat i, amb ell, l'increment dels robatoris als camps agrícoles del nord del Maresme. En els últims deu dies s'han comptabilitzat fins a sis casos de sostracció, en major o menor mesura, de material i eines guardats a les casetes dels terrenys. La majoria de robatoris s'han localitzat a la zona de Palafolls i, en alguns casos, el pagès ha vist com els lladres el visitaven més d'una vegada. El president de la Cooperativa Agrícola de la Conca de la Tordera, Agustí Robert, reconeix que la situació s'ha agreujat i ho vincula a l'arribada del bon temps “i de la gent que vol aconseguir uns diners de manera relativament fàcil”. “No es tracta d'un increment molt elevat, però els robatoris provoquen unes pèrdues econòmiques significatives de milers d'euros al pagès afectat”, explica, i hi afegeix que el cas més habitual és el robatori del motocultor, “que pot significar que aquell agricultor no pugui comprar-se'n un altre i això afecti de ple la seva feina”.
Robert reconeix la feina que fa la policia, però considera que amb l'estiu i la presència massiva de gent a les poblacions turístiques del nord de la comarca “s'hauria de patrullar amb més assiduïtat pels camps durant les nits, que és quan s'aprofita per robar”. El president de la cooperativa coincideix amb els Mossos que els pagesos no denuncien tots els furts de què són víctimes, “perquè consideren que és una pèrdua de temps i no recuperen mai el material sostret”, però reconeix que amb les denúncies la policia té més arguments per incrementar les mesures de seguretat a la zona.
Pal·liar les pèrdues
A la zona del pla de Grau, a Malgrat de Mar, els robatoris als camps també s'han convertit en un fet habitual. Els propietaris dels camps s'han curat en salut i han intentat pal·liar les pèrdues canviant per plàstic el material de ferro i instal·lant llums i alarmes “més amb la voluntat de dissuadir que no pas d'evitar els furts”.
El gerent de la cooperativa El Progrés Garbí, Xavier Castells, lamenta que els episodis de robatoris mai no acaben del tot. “Els diners que ells puguin aconseguir amb la venda de material no són comparables amb els greus problemes que provoquen als camps”, recorda, i posa d'exemple un cas en què es va robar tot el sistema de reg d'un camp i que va estar a punt de destruir la collita. Castells diu que en altres països s'han intensificat els controls a les deixalleries, que són els primers llocs on s'intenta vendre el material. “A les deixalleries de França no es compra res en metàl·lic, sinó que es fa a través del banc”, explica, i afirma que “es tracta de posar pals a les rodes als lladres perquè no ho tinguin tan fàcil”.