Successos

Petició de pròrroga de presó per a l'assassí d'ancians

Joan Vila encara és un pres preventiu i, si no es decreta la pròrroga de presó, podria quedar lliure aquest octubre, en què hauran passat quatre anys del seu empresonament

Joan Vila Dilmé, condemnat a 127 anys de presó per l'assassinat d'onze ancians de La Caritat d'Olot, va ser excarcerat unes hores ahir per assistir a l'Audiència de Girona a la vista per la pròrroga de presó preventiva (sol·licitada pel fiscal i les acusacions), ja que gairebé han transcorregut els quatre anys de presó preventiva, el màxim que preveu la llei.

Joan Vila està privat de llibertat des del 18 d'octubre del 2010, en què va ser detingut en descobrir-se que una interna del geriàtric, Paquita Gironès, havia mort assassinada. Abans que el jutge l'enviés a la presó, va confessar haver matat dues dones més (Sabina Masllorens i Montserrat Guillamet) i, un cop empresonat, va confessar fins a onze crims.

Tot i que la condemna de 127 anys que li va imposar l'Audiència de Girona ha estat ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la sentència no és ferma perquè la defensa de Vila, a càrrec de Carles Monguilod, ha presentat un recurs davant del Tribunal Suprem que encara no ha estat resolt i, per tant, Joan Vila continua sent un pres preventiu. I com que la llei fixa que el període màxim de la presó provisional és de quatre anys, que s'esgoten el mes que ve, Vila quedaria en llibertat si no es dictés la pròrroga de la presó provisional.

El fiscal Enrique Barata i els lletrats de l'acusació particular, Rafel Berga i Jaume Dalmau, van sol·licitar la pròrroga de la presó pel risc de fugida de Vila en cas que fos alliberat. Berga i Dalmau van remarcar que Monguilod va presentar el recurs al Suprem només perquè se l'absolgui de vuit dels onze homicidis, cosa que suposa que se li confirmarà la pena pels altres tres crims, que suposen 40 anys de reclusió. Una pena que faria impossible l'intent de fuga.

No fugiria de la justícia

Carles Monguilod, en exercici dels drets de Joan Vila, es va oposar a la petició de la pròrroga de la presó preventiva argumentant que l'acusat no s'evadiria de l'acció de la justícia si el deixaven en llibertat en espera de la decisió del Suprem. És previst que el pròxim 2 d'octubre els magistrats del Tribunal Suprem deliberin sobre el recurs i prenguin una resolució. Monguilod demana que Vila sigui absolt de vuit dels onze crims que va admetre (els de Montserrat Canalias Muntada, Joan Canal Julià, Lluís Salleras Claret, Carme Vilanova Viñolas, Isidra García Aceijas, Teresa Puig Boixadera, Francisca Matilde Fiol i Rosa Baburés Pujol) perquè no s'havien aportat prou proves, a banda de la confessió de Vila, que certifiquessin que les morts s'havien produït per causa criminal.

LA XIFRA

127
anys de presó
per onze assassinats, li va imposar l'Audiència de Girona, pena ratificada pel TSJC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.