Successos

Un veí de Vall-llobrega mor en naufragar la seva barca

En l'accident, diumenge a primera hora de la nit a prop de la cala Estreta, un segon tripulant va ser rescatat amb símptomes d'hipotèrmia

La víctima, de 71 anys, era el jutge de pau del poble

Un helicòpter dels Bombers de la Generalitat va localitzar ahir al matí el cadàver de Ramon Mont, veí de Vall-llobrega de 71 anys que va morir diumenge a la nit després que la seva embarcació va topar amb unes roques a prop de la cala Estreta de Palamós. L'altre tripulant de la barca, de 65 anys i també resident a Vall-llobrega, havia estat rescatat poca estona després de l'accident sota la mateixa embarcació bolcada, on havia trobat una cavitat amb aire per continuar respirant.

Un altre pescador que transitava a prop i que havia presenciat l'accident va donar l'avís al telèfon d'emergències 112. Des de l'helicòpter de Salvament Marítim van localitzar l'embarcació i, després de regirar entre les restes d'estris de pesca que hi havia, van aconseguir rescatar el supervivent, en estat de xoc i amb símptomes d'hipotèrmia severa. El ferit va ser ingressat a l'hospital de Palamós, on ahir ja va rebre l'alta mèdica.

En la recerca del cos de Mont, arrossegat pel corrent fins a un escull rocós entre les veïnes cales dels Canyers i Seniar, hi participaven efectius dels Mossos d'Esquadra i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, que van acabar localitzant les despulles mortals de la víctima ahir passades les deu del matí. El cadàver va ser traslladat fins al port Marina de Palamós, on es va fer l'aixecament judicial.

El cap del GEAS a la demarcació, Fernando Aguirre, va explicar que el cos de Mont va ser arrossegat pel corrent fins a una zona de roques a uns cinquanta metres del litoral, una milla nàutica cap al sud del lloc del naufragi. El fet que vestís roba fosca en va complicar la localització. I per això dilluns a quarts de tres de la matinada van decidir suspendre l'operació de recerca per falta de llum, fins que tornés a sortir el sol.

En espera que la investigació determini les circumstàncies de l'accident, Aguirre aventurava que la víctima probablement va quedar inconscient en el mateix moment de la topada, que a més d'obrir una via d'aigua va provocar que la barca, amb casc de fibra de vidre i 5,6 metres d'eslora, bolqués sense arribar-se a enfonsar del tot, situació que va afavorir que l'altre accidentat salvés la vida.

Molt conegut al poble

Pel que fa a Mont, l'alcalde de Vall-llobrega, Vicenç Cebrià, admetia que era una persona “molt estimada” al poble. Feia anys que exercia com a jutge de pau i encara més que regentava el cèntric restaurant Vall-llobrega, un dels més populars del municipi. Els dos homes havien marxat a pescar diumenge a la tarda i diverses fonts assenyalaven que tenien molta experiència.

LA XIFRA

71
anys
tenia la víctima del naufragi, Ramon Mont, amo del restaurant Vall-llobrega i jutge de pau del poble

Una zona d'alt risc per a navegants

No feia pràcticament vent i la mar estava tranquil·la, amb “un corrent molt suau, d'uns 0,25 nusos per hora”, explicava el responsable del GEAS. Els motius de l'accident, doncs, cal buscar-los a l'abrupte fons marí del litoral del cap Roig, “una zona molt complicada”, amb esculls i plena de roques submarines que en molts llocs pràcticament freguen la superfície. Al lloc del naufragi, per exemple, Aguirre detallava que la profunditat és mínima, d'uns 3 metres. “És una zona molt perillosa per a la navegació recreativa, encara que es conegui bé” i es facin servir cartes nàutiques. I encara més de nit. El fet que l'embarcació fos de fibra, molt lleugera, va agreujar l'efecte de l'impacte i la bolcada. Per sort per al supervivent, la temperatura de l'aigua era força suau (18ºC). Aguirre va recordar que en cas d'accident és cabdal restar a prop de l'embarcació si sura, per facilitar la feina als equips d'emergència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia