Successos

“Mai havia trobat un metge amb aquestes grosseries”

Cinc pacients que van ser visitades per l'antic cap d'urgències del Santa Caterina de Salt l'acusen d'haver-los fet tocaments i comentaris obscens

Una de les denunciants també diu que la va insultar

“Frustració interna, vulnerabilitat, impotència, vergonya i molta humiliació.” Aquest important malestar és el que cinc pacients afirmen que van sentir en ser visitades per l'excap d'urgències de l'hospital Santa Caterina de Salt, Josep Costa Montal, per a qui la fiscal demana 18 anys de presó per presumptes abusos sexuals. El judici pel cas va arrencar ahir a l'Audiència de Girona. En un principi, estava previst que la sessió s'iniciés amb la declaració del doctor, si bé es va originar un canvi en el guió. L'advocat del facultatiu, Carles Monguilod, va sol·licitar que el seu client pogués prestar testimoni després d'escoltar les versions de les denunciants per saber exactament de què l'acusen. La petició de la defensa va ser acceptada pel tribunal i la declaració de Costa es va ajornar teòricament per a avui.

Va entrar a la sala, aleshores, una de les cinc afectades. La dona, d'origen veneçolà i que havia estat jugadora de futbol, va explicar que el 3 d'octubre del 2008 va acudir al Santa Caterina perquè un os del maluc li punxava la musculatura i li impedia caminar. “El doctor es va posar darrere meu. Pensava que era per auscultar-me, però va començar a acariciar-me, com si em fes un massatge.” La declarant, llavors, li va especificar que no era en aquella zona on tenia dolor i ell li va aixecar una mica la camisa. En veure-li la panxa, la presumpta víctima assegura que l'imputat li va preguntar “on anava amb tant de múscul” i que li va dir que el que estava era “bona per fotre un clau”. “També em va agafar un pit per sobre la roba. No sabia si era un metge o un boig que havia entrat al box. No em va deixar la llibertat d'escollir sobre el meu cos. Mai m'havia trobat un doctor amb aquests gestos i grosseries. No era un flirteig. No em va donar elecció perquè, tot i que li vaig apartar la mà del pit, ja me l'havia tocat sense el meu consentiment.” Uns dies després, a més, va afegir que Costa li va trucar per telèfon des d'un número ocult i li va manifestar que estava davant de casa seva per veure com es trobava per si podien mantenir relacions sexuals.

Just a continuació, va ser el torn d'una veïna de la Cellera de Ter, qui a través del seu lletrat, Benet Salellas, també exerceix l'acusació particular contra Costa. La dona, que havia treballat tres anys al Santa Caterina, va anar al CAP de la Cellera el 28 de gener del 2009, on l'acusat estava aquell dia de metge suplent. “Sentia un dolor a l'alçada de la cintura. Em va demanar que em baixés les calces, si bé li vaig comentar que havia estat feia uns dos o tres mesos al ginecòleg i que estava molt bé. Tot i això, em va introduir els dits a la vagina, amb moviments oscil·lants. Em preguntava: «Sents això?, ho notes?» Fins que, finalment, em va tocar el clítoris.”

A cadascuna de les cinc suposades víctimes, l'advocat de Costa els va requerir com era que, si en la consulta es van sentir tan violentades, no van denunciar-ho fins uns mesos després o, en un dels casos, gairebé un any i mig més tard. Totes elles van coincidir que s'havien quedat bloquejades davant l'actuació del metge i que pensaven que no les creurien perquè era la seva paraula contra la del facultatiu. La veïna de la Cellera, a més, va indicar que, tot i que es va sentir culpable de no haver reaccionat ràpidament, es va decidir a denunciar un cop va tenir el suport de la família.

Paral·lelament, ahir es va poder escoltar una altra usuària que va ser la primera a posar la seva vivència en coneixement de l'Institut d'Assistència Sanitària. Segons va assenyalar, es va adreçar al Santa Caterina el 22 de febrer del 2009. “Tenia fracturat el sacre. No sóc metgessa, però no té res a veure amb el pit ni amb el pubis. Tocava com un home toca una dona. Em va posar la mà dins dels texans, el vaig parar i em va insultar dient que era una infeliç i una morta de gana.”

LES FRASES

Arran dels fets, vaig tenir episodis d'atacs d'ansietat. Vaig passar dos anys molt malament
Denunciant
Vaig denunciar un any més tard, després de llegir al diari que Costa havia estat suspès de la feina
Veïna de la Cellera. També
Exerceix l'acusació particular

Correu anònim a l'hospital

En la vista d'ahir, la quarta declarant que va exposar la seva mala experiència amb el doctor Costa va relatar que es va adreçar al Santa Caterina el 10 de juliol del 2010 perquè tenia hemorràgies vaginals. “Em va preguntar si estava casada i si tenia orgasmes amb el meu marit. Va anar baixant la mà fins a les parts íntimes i li vaig recriminar demanant què feia, que allà on tenia mal era a la zona dels ovaris. En la consulta, també em va agafar la mà i, junt amb la seva, la va posar a la seva boca.” Atès aquest presumpte episodi, la dona va enviar un correu anònim al centre explicant el que li havia passat. Una altra de les denunciants va ser examinada per l'acusat al CAP d'Anglès, el desembre del 2009. Sosté que també li va fer tocaments als genitals i va ressaltar que espera que “no torni a exercir”: “No té perdó. De normal, la visita no en va tenir res.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia