Successos

Enderrocaran l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Portbou

L'Estat s'ha compromès a començar els treballs a partir del 15 de gener

La planta baixa servirà d'aparcament per als agents que encara viuen en un edifici adjacent

L'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Portbou serà finalment enderrocada el mes que ve. El govern de l'Estat espanyol s'ha compromès a iniciar els treballs d'enderroc a partir del 15 de gener. Les obres tenen un pressupost de 62.000 euros. La mateixa partida que el govern del PP havia previst en l'exercici del 2013, però finalment l'executiu de Rajoy va fer marxa enrere. Tal com va confirmar ahir l'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, el compromís que l'edifici anirà a terra d'aquí a quinze dies és ferm. Fins i tot –diu el batlle–, el 12 d'octubre, durant la festivitat del Pilar, la patrona de la Guàrdia Civil, el tinent coronel Josep Lluís Tovar ja li va avançar aquest compromís. “Em van convidar als actes a la comandància a Girona i em va comentar que aquest gener l'edifici s'enderrocaria”, va explicar l'alcalde de Portbou. El projecte consisteix en l'enderroc de les quatre plantes que té l'edifici. Tot i això, la Guàrdia Civil continuarà fent servir la planta baixa com a aparcament per als disset policies que viuen a l'edifici annex. Sobre el projecte, l'alcalde celebra l'inici de les obres i es mostra satisfet per l'actuació, perquè millorarà la imatge de la zona de la Rambla. “L'edifici està totalment abandonat i amenaça ruïna, i dóna una imatge de pobresa”, sosté Salas. Un cop acabades les tasques d'enderroc, el municipi guanyarà places d'aparcament. “L'Ajuntament de Portbou en sortirà beneficiat amb vuit o nou places de pàrquing que estaven situades davant la comandància”, assegura. Així mateix, Salas afirma que continuaran “lluitant” per aconseguir la sessió dels edificis que són propietat de l'Estat, tot i que reconeix que a hores d'ara és molt difícil.

A prop de la frontera

“Portbou és un municipi estratègicament situat, molt a prop de la frontera, i és complicat que a mitjà termini la Guàrdia Civil marxi”, explica el batlle, que a més diu que hi ha molts agents que estan estretament vinculats amb el municipi, ja que formen part d'associacions i entitats esportives des de fa molts anys.

LA XIFRA

62.000
euros
és la quantitat que ha pressupostat el govern de l'Estat per executar l'obra d'enderroc de l'antic edifici.

LA FRASE

L'edifici està totalment abandonat i amenaça ruïna, i dóna una imatge de pobresa
Josep Lluís Salas
alcalde de portbou

Unes obres llargament reivindicades

L'antiga caserna de la Guàrdia Civil a Portbou està en molt mal estat i hi ha un perill real que caigui a terra. De fet, les darreres llevantades que han afectat el municipi han provocat que algunes peces hagin volat pel fort vent i que hi hagi hagut algun despreniment. És per això que, des del darrer temporal fort de l'abril del 2013, l'Ajuntament va fer precintar i tancar tot l'edifici pel perill que suposava per als veïns i per als vianants. Però la problemàtica de la caserna ja fa anys que és motiu de queixa. El 2009, Jordi Xuclà (ERC) ja va preguntar al govern de l'Estat pel mal estat en què es trobava la caserna de la Guàrdia Civil, on llavors ja s'havien detectat problemes d'estructura. Durant la sessió al Congrés dels Diputats, els republicans també van aprofitar per demanar si l'Estat tenia la intenció de traspassar l'edifici a l'Ajuntament. Aquelles preguntes van quedar en l'aire i sense un compromís en ferm. No va ser fins al 2013 que el govern espanyol hi va destinar una partida en el pressupost de l'Estat. Tot i això, durant el 2014 les obres no es van executar perquè la partida econòmica va ser retirada per la situació de crisi. El consistori espera que, ara sí, el 2015 sigui l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia