Successos

Seguretat

Esquarterador ‘ergo' homicida

Els perits no saben dir com va morir Montse Méndez, però conclouen que va ser un homicidi perquè va ser esquarterada

L'esquarterador Dave Verbist no està pres per aquest cas vuit mesos després d'haver confessat

Montse Méndez Muciente, la veïna de Girona que va desaparèixer l'octubre del 2013 i de qui es van trobar fragments del cos esquarterat l'estiu del 2014, va ser víctima d'una mort homicida, segons conclouen els especialistes forenses que van fer l'autòpsia i l'anàlisi antropomòrfica, tot i que no han pogut determinar quina va ser la causa de la mort. Els perits es remeten a la literatura científica forense que associa sempre l'esquarterament defensiu, amb la intenció de dificultar la identificació de la víctima, amb una mort homicida. És a dir que, per dades històriques, es descarta que ningú esquarteri un cadàver si no ha estat responsable de la seva mort. La tesi dels forenses tomba l'argument que va donar Dave Verbist, l'home que va confessar haver esquarterat Montse Méndez i haver distribuït els fragments en diferents llocs, que, en canvi, assegura que Méndez va morir de forma accidental mentre practicaven sexe dur. En vista dels resultats de l'autòpsia, que s'acaben d'incorporar al jutjat, la família de la víctima, representada pel lletrat Benet Salellas, demanarà al jutjat que convoqui una vista amb presència de Dave Verbist per decidir si es dicta presó per aquest cas. Es dóna la paradoxa que Verbist, que va confessar haver causat la mort de Méndez (encara que digui que fos accidental), haver-la esquarterat i que va conduir els Mossos i la comitiva judicial a descampats de Sant Gregori, Fornells i Sant Julià de Ramis on hi havia restes de la víctima, no ha estat formalment empresonat per la mort de Méndez, tot i que està empresonat a Madrid, per l'assassinat de la jove danesa Anne Strande Jensen, a qui també va confessar que havia matat, escanyant-la mentre ella dormia, el 13 de juny del 2014.

Tot apunta que Montse Méndez va morir la nit del 23 d'octubre del 2013, la mateixa nit de la seva desaparició, i que va ser esquarterada al pis del carrer Pare Coll de Girona que compartien Verbist i el seu amic Doramas Sánchez, que ara per ara està imputat per encobriment, tot i que era al pis la nit dels fets i que, com a mínim, va veure les bosses amb els trossos del cadàver i va ajudar a netejar l'habitatge.

Tot i que l'informe dels forenses inclou també un estudi odontològic de la doctora Anna Hospital, que conclou que la mandíbula del cadàver trobat coincideix amb la fórmula dental de Montse Méndez, ara el jutjat ha encarregat que es prenguin mostres d'ADN dels pares i les filles de Méndez per fer una comparativa amb la mostra d'ADN que es va poder extreure dels fragments del cos, per poder identificar formalment la víctima i considerar oficialment Montse Méndez difunta, cosa que fins ara no s'ha pogut fer tot i les evidències de la seva mort. En l'estudi antropomòrfic realitzat pels doctors Santiago Crespo i Ignasi Galtes es va poder recuperar, gràcies al fet que una part del tors es va conservar momificat, un altre element identificador: un tatuatge a l'esquena que representava una cua de dragó. Els forenses no dubten que tots els fragments eren del mateix cos, però per assegurar-ho encara falta un tràmit: comparar l'ADN de cada fragment. Part del cos encara no s'ha trobat.

Un home marcat Dave Verbist va néixer el 1981 a Boom, una població a la província belga d'Anvers. El seu pare, Marcel Verbist, era mariner i com que passava molts mesos navegant, la seva mare, Heidi, va dur el nen de ben petit al bordell, on ella es prostituïa, fet que va marcar la seva infància. Verbist va explicar que havia hagut de marxar de Bèlgica perquè era sospitós d'agressions sexuals. Després de la mort de Montse Méndez, Verbist i el seu company de pis, Doramas Sánchez, se'n van anar junts a Madrid, on passats vuit mesos va matar la jove danesa, va confessar el crim a un amic i de rebot va explicar que a Girona havia fet el mateix amb una altra noia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia