Successos

Els jutjats condemnen quatre conductors cada dia

L'any passat es van registrar un total de 1.238 condemnes, la meitat que al llarg del 2009, quan es van condemnar 2.630 conductors

Fins a 1.627 conductors gironins han perdut el carnet

L'any passat, un total de 1.238 conductors van sortir del jutjat amb una sentència condemnatòria per algun delicte relacionat amb el trànsit. Això representa que, de mitjana, gairebé quatre conductors (3,68) són condemnats judicialment cada dia. La quantitat, però, és molt inferior (el 5%) que fa cinc anys, el 2009, quan es va arribar al rècord de 2.630 condemnes a conductors. A finals del 2007, va entrar en vigor la reforma del Codi Penal, que portava a judici les infraccions penals més greus i que va elevar el nombre de conductors asseguts al banc dels acusats. Però, a partir del 2009, el registre va tornar a baixar. Entre els factors que hi poden haver influït, hi ha la conscienciació dels conductors, que actuen amb més prudència, però també pot tenir relació amb la crisi, ja que moltes policies i els Mossos feien els controls de trànsit i alcoholèmia en unes hores extres que es van deixar de fer per qüestions pressupostàries. I també hi ha menys condemnes perquè molts casos han acabat amb absolució a causa del canvi en els criteris judicials, que ara condemnen a partir dels 0,65 mg/l en lloc dels 0,60, que és el límit entre la barrera administrativa i penal que fixa la llei per l'aplicació del marge d'error possible dels etilòmetres. Mentre que en la via penal la majoria de les infraccions deriven de la conducció sota els efectes de l'alcohol o les drogues o de negar-se a fer les proves, en la via administrativa la majoria de les sancions es posen per excés de velocitat. L'any passat, els conductors que van perdre el carnet arran d'una sentència judicial van ser 84, mentre que l'any anterior havien estat 92. Un cop els jutjats dicten sentència i la pena és ferma, les dades de l'infractor es fan arribar a la DGT i s'engega el procés per retirar el carnet. Però també es perd el carnet si el conductor queda sense punts per acumulació de multes. A 453 conductors els va passar l'any passat a les comarques gironines, on actualment hi ha 1.627 conductors sense carnet.

Quan es perd el carnet, ha de passar mig any (tres mesos en el cas dels conductors professionals) abans no puguin tornar a conduir, i han de fer un curs de reeducació viària i tornar-se a examinar.

LES XIFRES

1.627
conductors
que s'han quedat sense carnet hi ha actualment a les comarques gironines.
281.164
conductors gironins
tenen quinze punts en el carnet de conduir.

Més de la meitat dels conductors tenen 15 punts

A l'altre costat de la balança, hi ha els conductors que no han perdut cap punt, i que n'han arribat a guanyar fins a tres més. Actualment, a la demarcació hi ha fins a 281.164 conductors (el 62,31% del cens) que tenen 15 punts en el seu permís. Un col·lectiu que s'ha incrementat en 15.515 conductors durant el darrer any. El cens de conductors actual és de 444.771 persones (de les quals, el 57% són homes i el 43% restant, dones). De tots ells, la majoria tenen entre vuit i quinze punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia