Successos

Seguretat

Odissea d'En Bas a Nàpols

La família d'El-Kandoussi Fallah, que va ser entregat a Itàlia perquè el jutgessin i resulta que està “quasi” jutjat , denuncia vulneració dels seus drets El menjar, cinc quilos a la setmana, a la presó l'hi ha de dur la família

Odissea de vulneració de drets fonamentals és el que està patint en el seu viatge forçat a Itàlia, segons denuncia la família al Defensor del Poble, a Amnistya Internacional, al Síndic de Greuges i a diferents ONG internacionals, el veí de la Vall d'en Bas, El-Kandoussi Fallah, que al desembre l'Audiencia Nacional va acceptar entregar a les autoritats italianes, que el reclamaven per suposada pertinença a la Camorra. Kandoussi va ser detingut a casa seva, a la Vall de Bas, el 25 de novembre, per una reclamació d'Itàlia per uns fets del 2004, sense que a ell mai li haguessin comunicat que tenia aquesta causa pendent, tot i que va estar pres a Andalusia i que ell mateix havia anat a preguntar a la Guàrdia Civil si tenia cap ordre de recerca.

D'entrada, els familiars de Kandoussi (que té nacionalitat marroquina però fa dues dècades que viu a Catalunya) exposen que les autoritats italianes van fer trampa per aconseguir que l'Audiencia Nacional l'entregués, ja que van informar a l'Audiencia Nacional que el reclamaven per ser jutjat. Però quan Kandoussi va arribar a Itàlia i el van tancar a la presó de Poggioreale, a prop de Nàpols, es va trobar amb una realitat diferent i un xic rocambolesca. Estava quasi jutjat. L'havien jutjat en rebel·lia juntament amb un grup de persones per pertinença a la Camorra i el lletrat que el va defensar va estar d'acord amb els càrrecs i el tribunal només va deixar pendent dictar sentència. Sentència que per a la resta dels acusats ha sigut de 14 anys de presó. Abans de la sentència però el Tribunal de Nàpols ha de celebrar la fase final del judici amb la presència de Kandoussi.

I davant del magistrat Marco Occhiofino Kandoussi s'ha trobat amb una situació surrealista. El tribunal li nega el dret a disposar d'un intèrpret d'àrab o espanyol perquè faci la traducció a l'italià. Marco Occhiofino considera que Kandoussi (encara que els mestres d'En Bas han emès un certificat dient que mai el van poder examinar perquè no tenia l'alfabetització bàsica) té prou coneixement de la llengua italiana, encara que no ha estat mai a Itàlia. Occhiofino es basa en unes converses telefòniques enregistrades en què s'escolta com l'interlocutor, que se pressuposa que és Kandoussi (ell no ha tingut l'opció d'escoltar la gravació), contesta breument en italià. I afegeix com a prova irrefutable que Kandoussi sap italià que va aixecar la mà i va dir: “jo”, quan a la sala el magistrat va cridar el seu nom. I per acabar de certificar el seu coneixement de l'italià el magistrat al·lega que va saber respondre a la pregunta: “Quel giorno fu arrestato?

En la carta que la família de Kandoussi està enviant denuncia que la negativa a l'intèrpret li priva del dret a entendre el que li pregunten i de què l'acusen. Apunten que les autoritats italianes vulneren flagrantment la directiva 2010/64/UE relativa al dret d'interpretació i traducció en els processos penals. Per por que se'l condemni sense que sàpiga per què, la seva dona, Nadia El-Idrissi, amb qui té tres fills petits, està enviant cartes a tots els organisme que vetllen pels drets humans.

Cinc quilos de menjar
el règim que Kandoussi viu a la presó de Poggioreale difereix molt del de les presons d'aquí, que Kandoussi ja coneixia. El veí d'En Bas va arribar al centre penitenciari de Poggioreale el mes de desembre de l'any passat i tot just fa dues setmanes va poder fer la seva primera trucada. A més, la família s'ha de fer càrrec de dur-li el menjar. Els dijous és el dia autoritzat per portar els aliments: cinc quilos de menjar a la setmana. El menjar, carn sense óssos, verdures i peix, s'ha de portar cuinat i també es permet fruites i amanides cuites. La família explica que un cop li van dur un formatge i no els van permetre donar-l'hi perquè no estava tallat. Kandoussi ha perdut molts quilos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia