Successos

Oculten en cinc anys 400 milions procedents de l'explotació de prostíbuls

L'operació Pompeia es va saldar a finals de juny amb 66 detinguts, entre els quals hi havia l'amo del club Paradise de la Jonquera i de l'Eclipse de Mont-ras

La Policía Nacional i l'Agència Tributària van donar a conèixer ahir com es va desenvolupar l'operació Pompeia, que es va saldar a finals de juny amb el desmantellament de cinc organitzacions criminals que en cinc anys no haurien declarat més de 400 milions d'euros: uns diners provinents de l'explotació de coneguts prostíbuls d'arreu de l'Estat. Se sospita que des del 2010 haurien defraudat a Hisenda 117 milions d'euros blanquejant una part dels beneficis generats en els bordells a través d'un entramat d'empreses. En el dispositiu es van escorcollar 14 clubs i 21 domicilis, tant físics com jurídics, i es van detenir 66 persones. Un dels arrestats va ser l'empresari José Moreno, el propietari del macroprostíbul Paradise de la Jonquera i el club Eclipse de Mont-ras. En aquests dos negocis de la demarcació, els agents van detenir set treballadors més, i van comissar 500.000 euros en efectiu entre el Paradise, l'Eclipse i l'habitatge de Moreno, a Palamós.

A part de Catalunya, s'han efectuat intervencions a Múrcia, el País Basc, Alacant, Navarra, Màlaga, Saragossa i Pontevedra. Les actuacions es remunten al 2010, quan els membres de l'Agència Tributària del País Basc van començar a investigar una societat de Sant Sebastià. Des d'aleshores, s'han analitzat 750 comptes bancaris, que van permetre constatar la relació entre els clubs i la societat guipuscoana. Aquesta darrera companyia facilitava als bordells uns terminals específics per cobrar els serveis sexuals dels clients amb targeta. Els pagaments incloïen una comissió del 10%, que després es repartien entre els prostíbuls i la societat.

Els terminals servien perquè als bancs no constés el nom del club, sinó el de l'empresa basca. Els diners s'ingressaven en comptes bancaris el titular dels quals era la societat, i hi figuraven com a apoderades persones de confiança dels prostíbuls. Els apoderats retiraven els diners a través d'empreses vinculades a l'entramat, fet que dificultava saber quin curs havien seguit. Per blanquejar-los, pagaven als empleats en metàl·lic, compraven propietats i mobles, invertien en altres països i es van detectar operacions de compravenda d'or per valor de sis milions d'euros. També s'han localitzat 349 víctimes potencials d'explotació sexual, s'han intervingut més d'1,2 milions d'euros en efectiu, obres d'art, joies, rellotges de luxe i quatre armes. A banda, s'han bloquejat, per ordre judicial, 419 immobles, 160 vehicles, set embarcacions i comptes en més de 30 entitats financeres.

LA DATA

01.07.15
L'empresari José Moreno va ingressar a la presó. Divendres passat va sortir en llibertat provisional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia