Dormien en zona inundable
El riu Sió es desborda a Agramunt i inunda el semisoterrani d'una residència, on moren quatre ancianes
L'edifici està en zona inundable, però a l'obra fa una dècada no li calien informes hídrics, segons l'ACA
Eren prop de les quatre de la matinada quan l'Ajuntament d'Agramunt va rebre l'avís que la residència Ribera del Sió s'estava inundant. El riu, a pocs metres d'aquest geriàtric privat amb les 67 places disponibles ocupades, havia sortit de mare. A les sis habitacions del semisoterrani, que dóna al jardí abocat al riu, hi dormien nou residents. Albert Vilanova, subdirector general d'Operacions de la Generalitat, explicava unes hores més tard: “L'aigua arribava a mig pam del sostre. Uns 2,40 metres. És el punt més baix de l'edifici.” Els bombers de la localitat no podien fer front al problema sols: “He intentat accedir-hi per intentar salvar el que poguéssim, però m'he trobat negat d'aigua fins al pit i he decidit no continuar”, ha relatat l'alcalde, Bernat Solé. Els cossos de bombers especialitzats van aconseguir rescatar amb vida cinc residents, que estaven lligats, “amb l'acord de la família”, als matalassos, que haurien surat. La residència és assistencial i acull persones amb diferents graus de discapacitat. Dels ferits, tres van poder ser atesos al CAP i dos més van ser traslladats a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb hipotèrmia. Un d'aquests dos ferits va tornar a la residència al migdia i no es temia per la vida de l'altre. Les persones mortes són dones: tres eren d'Agramunt i la quarta, d'Artesa de Segre. Els familiars van anar arribant i van ser atesos per equips de psicòlegs al pavelló municipal.
La residència es va començar a construir el 2004, i va sol·licitar la llicència d'activitats el 2006. Fonts de la direcció asseguren que tenen tots els permisos i que no està edificada en zona inundable. Ara bé, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, consultada per aquest diari i competencial en aquesta conca, afirma: “Està inclosa com a zona inundable amb perillositat, als nostres mapes.” No obstant això, hi afegeix: “Això no vol dir que no s'hi pugui fer res, als dominis hidràulics, però en aquest cas no hem rebut cap expedient d'obra. Ens l'hauria d'haver elevat la Generalitat, òrgan competencial.” Per la seva banda, l'Agència Catalana de l'Aigua va explicar que “en aquella època no era obligatori un informe hídric per fer aquestes obres”. La residència està aixecada en “sòl urbà consolidat i amb el vistiplau del municipi n'hi havia prou”. Actualment “sí que caldria demanar-lo”, afirmen. L'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, s'ha compromès a revisar tot l'expedient.
El conseller d'Interior, Jordi Jané, que es va desplaçar a Agramunt amb la vicepresidenta, ha afirmat: “Reuneix totes les certificacions, els controls, les inspeccions. Hi ha una investigació policial, judicial i del síndic de greuges en marxa.