Successos

Confessa el robatori de 154.025 euros i no el condemnen a tornar-los

L'assalt va tenir lloc a La Caixa del carrer del Port de l'Escala, l'abril del 2014

Ruiz Escalante és un veterà atracador, amb un historial de 35 detencions

Pena tova per a l'autor d'un dels grans atracaments de la dècada. Els jutjats de Figueres han condemnat Jorge Ramón Ruiz Escalante a dos anys de presó per un delicte de robatori amb intimidació per haver sostret 154.025 euros d'una sucursal de La Caixa situada al carrer del Port de l'Escala. La sentència no inclou que l'acusat hagi de retornar els diners que es va endur, ja que ni en l'escrit de la fiscalia ni en el de l'acusació particular se sol·licitava que l'entitat fos indemnitzada, malgrat que l'advocada de La Caixa sí que ho va acabar reclamant en el judici. Per aquest cas, el Ministeri Fiscal li demanava cinc anys de presó. A l'hora d'establir la pena, la jutgessa va tenir en compte dos agreujants: el de reincidència i el fet que hagués utilitzat una disfressa. En canvi, li va aplicar a favor un eximent incomplet de drogoaddicció. Segons la resolució judicial, l'acusat va accedir a l'oficina bancària poc abans de les dues del migdia del 16 d'abril del 2014. Anava amb unes ulleres amb vidres de tipus mirall, una gorra i una perruca. Quan una de les treballadores es disposava a tancar, ell li va demanar si podia treure diners amb el DNI i l'empleada va respondre que sí. L'home va entrar i es va dirigir cap a l'altra treballadora. Li va mostrar la culata d'una arma, els va exigir que li donessin els diners de la caixa forta i dels caixers i els va dir que no els faria mal. Va omplir amb 154.025 euros una bossa que duia i va sortir a peu després de requerir a una de les treballadores que “comptés fins a deu”. Mentre se n'anava, la companya va activar l'alarma. En aquella època, feia uns 25 anys que era politoxicòman i tenia un trastorn de la personalitat, unes circumstàncies que disminuïen la seva voluntat.

En el judici, va reconèixer l'autoria de l'assalt. Responent al seu advocat, Joaquim Bech de Careda, va relatar que el dia del robatori portava una pistola simulada de plàstic a la cintura. Hi va afegir que no tenia la intenció d'agredir les treballadores, que el que pretenia era comprar droga i que es penedia del que va fer. El seu lletrat va assenyalar que fins i tot va deixar part dels diners, després que una treballadora li ho va demanar per no quedar sense efectiu per als clients. Pel robatori, va ingressar a la presó provisionalment el 10 de desembre del 2014 i estava previst que sortís en llibertat aquesta setmana. El seu advocat ha recorregut contra la sentència al·legant que no va actuar amb violència i que va entrar a l'oficina pacíficament. Sol·licita, a més, que quedi sense efecte l'agreujant de disfressa, ja que se li veia la cara perfectament, i vol que es rebaixi en dos graus la pena per l'afectació mental. Ruiz Escalante ha estat detingut uns 35 cops i ha estat condemnat, entre altres fets, pels assalts a un hostal de Beget el 1991 i a una masia de la Vall d'en Bas el 1992.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia