Detinguts per dipòsit d'armes els artífexs del museu de la retirada
La Guàrdia Civil considera l'operació a Camprodon la més important en matèria d'armes i munició feta mai a les comarques de Girona
Els escorcolls que durant tot dilluns va dur a terme la Guàrdia Civil al museu de la retirada de Camprodon i en dos habitatges, van suposar la detenció per delictes de dipòsit d'armes i munició d'Alexandre Cuadrado i Lluís Bassaganya, els dos homes que durant vint anys han recuperat les armes i els estris que s'exposen al local, abandonats a les muntanyes del Ripollès pels republicans durant l'èxode cap a França el 1939. Cuadrado i Bassaganya van ser posats en llibertat el mateix dilluns al vespre després dels escorcolls a les seves cases i de ser interrogats per la Guàrdia Civil, que ha comissat desenes d'armes i municions potencialment perilloses, que estan essent analitzades i catalogades amb vista a acomplir les diligències judicials. La Guàrdia Civil ha qualificat l'operació desenvolupada a Camprodon per agents del servei d'informació, amb el suport dels Tedax i els gossos ensinistrats en matèria d'explosius, de la més important que s'ha portat a terme mai a les comarques de Girona i demà està previst que presentin el material comissat a la comandància de Girona. Tot i que el museu de la retirada va ser minuciosament escorcollat, la majoria del material requisat no procedeix de l'exposició del museu.
Lluís Bassaganya, un dels arrestats, va manifestar ahir a aquest diari que ells no entenen massa bé què hi va anar a fer la Guàrdia Civil i per què s'interessava per unes armes que no són res més que “ferros rovellats”, en referència a les armes i estris que ell i Cuadrado, armats amb detectors de metalls, han trobat rastrejant els colls de muntanya utilitzats pels republicans en la ruta de la retirada. Unes armes, diu, que són troballes i que no han de passar el mateix tràmit de la inutilització. Bassaganya recorda que fa uns vuit anys que l'exposició és oberta al públic i que la seva finalitat és purament cultural i històrica.