Successos

Els quinze lladres més actius de les comarques gironines acumulen 303 antecedents

Molts són delinqüents nascuts aquí o comunitaris que ja no poden ser expulsats per treure'ls de circulació

La majoria de delictes són furts i robatoris amb força

Els quinze lladres multireincidents més actius de les comarques gironines acumulen 303 antecedents. I de mitjana, durant aquest 2015, la policia els ha detingut una desena de vegades. Els delictes que cometen tots els inclosos en aquest top ten continuen sent els mateixos. Essencialment, furts i robatoris amb força. No només actuen al carrer –els telèfons són un dels seus objectius– sinó que també entren a botigues i cases (en aquest darrer cas, amb mètodes com els de la radiografia).

Però les seves tècniques no s'acaben aquí. També n'hi ha, com concreta el cap de la regió policial, el comissari Josep Milan, que s'han especialitzat en modalitats com ara les dels teletubbies (fent abraçades als vianants) o bé demanant signatures en nom de falses entitats i aprofitant moments de descuit per robar a les víctimes.

Tretze detencions

Precisament, a les comarques gironines, qui encapçala la llista dels multireincidents és experta en aquestes últimes pràctiques. Es tracta d'una dona romanesa a qui ja han detingut tretze vegades aquest any. I ella sola ja acumula fins a 92 antecedents.

Al seu darrere, en els números 2 i 3 d'aquest top ten hi figuren dos lladres autòctons. El primer té 35 antecedents (dels quals dotze els ha sumat aquest 2015). El segon en té 25 i aquest any els Mossos l'han detingut fins a onze vegades.

El cap de la regió policial de les comarques gironines concreta que, en general, a la demarcació el perfil del multireincident és “majoritàriament el d'un home, autòcton o comunitari, amb una franja d'edat que es mou entre els 18 i els 35 anys”. De fet, a part de la que encapçala la llistat, en la relació de lladres només hi apareix una altra dona.

El cap de la regió policial de Girona també explica que, durant els darrers anys, aquests lladres que fan dels robatoris el seu modus vivendi acostumen a ser cada cop més joves. “La franja d'edat en què es comença a delinquir continua baixant”, precisa Milan. De fet, un d'aquests quinze multireincidents encara és menor d'edat (i aquest 2015 ja l'han detingut vuit vegades).

LA FRASE

Quan entren a la presó, baixa el nombre de robatoris que registrem
Josep Milan
cap de la Regió Policial de les comarques gironines

LA XIFRA

92
antecedents
acumula una dona romanesa, a qui la policia ja ha detingut tretze vegades aquest any.

Canvi d'estratègia: d'expulsió a la presó

A diferència d'anys anteriors, en què molts dels multireincidents es podien repatriar als països d'origen, ara això no passa. Com que la majoria han nascut aquí o bé procedeixen de països de la Unió Europea, la policia i els jutges no els poden expulsar. Per això l'estratègia per treure'ls de circulació és enviar-los reiteradament a la presó. “Molts no poden ser expulsats; per tant, es tracta de travar bé les diligències, les investigacions i que vagin sortint els judicis”, concreta Milan.

El comissari també explica que, de fet, cada vegada que un multireincident deixa de trepitjar el carrer, “això es nota molt”. “A tot arreu on hi ha aquest tipus de personatges, quan entren a la presó baixa el nombre de robatoris que registrem”, precisa Josep Milan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia