Successos

El geriàtric inundat no es podia construir, segons Ribó

El síndic de greuges conclou que la normativa prohibia edificar al marge del Sió dos anys abans dels permisos

Un “cúmul de negligències” administratives i de la residència d'Agramunt van dur a la tragèdia

El síndic de greuges va presentar ahir un minuciós informe sobre el desbordament del riu Sió, que el 3 de novembre passat va ocasionar la mort de quatre ancianes a la residència Ribera del Sió i la inundació de cases i equipaments situats a tocar del riu. L'informe posa de manifest un “cúmul de negligències” de les diverses administracions. Quant als sistemes d'alerta, considera que “no es va poder o no es va saber valorar la gravetat i la imminència de la crescuda”, tot i que la reacció dels bombers i la policia va ser “professional”.

El 2004, l'Ajuntament d'Agramunt va atorgar llicència ambiental i d'obres per a la construcció del geriàtric. És a dir, dos anys després que la llei d'urbanisme prohibís l'edificació en zones inundables. Tot i els canvis en la llei el 2010, l'article que ho regula es manté idèntic. El 2002, doncs, “ja hi havia estudis que posaven de manifest el risc d'inundacions”, diu l'informe. Durant la tramitació de les normes subsidiàries, l'Ajuntament va demanar informes al Departament d'Obres Públiques. Les normes van ser aprovades per la comissió d'Urbanisme de Lleida el gener del 2002, però “no hi consta cap delimitació de la zona inundable”.

El pla d'ordenació urbanística, aprovat inicialment per l'Ajuntament el setembre passat, sí que deixa constància que hi ha diversos punts crítics amb perill d'inundació. En la mateixa memòria del POUM, “la residència està ubicada dins de la zona de cota d'inundació” d'avingudes del riu per un període de retorn de deu anys. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), responsable de la conca, situa el pas del Sió per Agramunt com “el més alt en l'escala de risc”. La llei d'aigües del 1985 assenyala que els marges dels rius estan sotmesos a una zona de policia de 100 metres, i la residència està construïda a 50 metres. “L'Ajuntament no podia ser desconeixedor de la normativa i hauria d'haver emès un informe de comptabilitat desfavorable i haver denegat la llicència ambiental”.

“Passivitat”

Si la CHE és la responsable última de les inspeccions, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) és la que les efectua. El síndic els atribueix “passivitat” en les tasques de policia hidràulica “en una zona qualificada pels dos organismes com d'alt risc”. La conca del riu Sió no disposa d'estacions d'aforament. De fet, la CHE va emetre un sol avís durant tota la llevantada, però sobre la crescuda del Segre a la Seu d'Urgell, a les tres de la matinada d'aquell dilluns, en què instava a “prestar-hi atenció”, ja que és l'única estació que presta un nivell d'avís. L'ACA va assegurar a aquest diari que “estudiarà” l'informe, però va declinar fer-ne cap valoració. El síndic parla d'una “inconcreció competencial” entre la CHE i l'ACA per fer de policia d'aigües, cosa que es tradueix en una falta d'estacions d'aforament i d'inspectors.

“Incoherència”

Pel que fa al geriàtric, considera “incoherent i contrari al pla d'autoprotecció de la mateixa residència que els dormitoris dels usuaris amb deteriorament cognitiu estiguessin situats al semisoterrani”. En les conclusions, insta a traslladar la residència sencera. “Si no es fes de manera voluntària, caldria expropiar-la.” A tocar de la residència, hi ha una llar d'infants, l'escola de música i habitatge, que també van ser víctimes d'inundacions. El síndic també critica la Generalitat per no haver inspeccionat correctament el funcionament de la residència. El síndic ha demanat l'obertura d'una comissió d'investigació al Parlament. Recorda que, des del 2007, documents de l'ACA assenyalen que el 15% del sòl urbanitzable del país és en zona inundable.

LA FRASE

L'Ajuntament no podia desconèixer la normativa i hauria d'haver denegat la llicència
Rafael Ribó
SÍNDIC DE GREUGES

CRONOLOGIA

15.37 hores

El dilluns 3 de novembre, s'alerta el Centre de Coordinació d'Emergències (CECAT) que les pluges intenses poden afectar les Garrigues i l'Urgell.

15.49 hores

Via SMS, s'alerta els municipis, també l'Ajuntament i la policia local d'Agramunt. Però “en cap cas es preveu una crescuda”, segons l'informe del síndic.

23.15 hores

Un vehicle dels bombers voluntaris d'Agramunt inspecciona el Sió riu amunt.

3.21 hores

Trucada al 112 d'un particular per alertar que el Sió baixa molt crescut en direcció a Agramunt. “És el primer avís del Sió, però no activa cap reacció especial”.

3.49 hores

Els bombers avisen els veïns per megafonia. S'avisa l'alcalde i la policia local. A les 4.03 hores, s'avisa la residència.

4.05 hores

Trucada de la residència al 112 per informar que hi ha nou persones atrapades.

4.20 hores

L'alcalde, bombers i policia intenten el rescat “arriscant les pròpies vides”.

5.25 hores

El Cecat declara d'emergència el pla inuncat, que comporta trucades i dos SMS per informar Agramunt del perill.

6.03 hores

Rescat pels bombers especialitzats de Cerdanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia