Successos

Pel broc gros

Les prediccions de crims versus les climatològiques

Tura Soler / [email protected]

Això del Pred-Crime fa pensar una mica en la prova de la ceba, mètode ancestral per fer la predicció del temps

i ha notícies que et criden l'atenció. N'és una el cas que l'assemblea de la CUP empatés a 1.515 vots havent-hi menys possibilitat d'això que no pas que et toqui la loteria. I també, seguint en la línia de les probabilitats, aquesta que explica que s'ha enginyat un sistema –dirigit pel catedràtic de la Universitat de Castelló de la Plana Jorge Mateu– que, basant-se en un sistema logarítmic, podrà fer prediccions i previsions per saber on i quan es perpetrarà el pròxim delicte en la ciutat tenint contractats els serveis d'aquesta empresa de gestió policial que es diu Eurocop. Els creadors d'aquest mètode de predicció Pred-Crime asseguren que no és cosa de màgia sinó una qüestió matemàtica i de probabilitat que pot resultar molt útil. He consultat expertes en la matèria i m'asseguren que la cosa va de debò, que es poden fer bons auguris (en aquest cas sempre seran mals auguris) partint d'analitzar diverses variables, com ara les dades estadístiques, el clima, la proximitat de zones verdes, la presència de càmeres i veient si un delicte ja s'ha produït més d'un cop es pot assegurar que es tornarà a produir. Jo, que ja sóc un xic reticent a creure'm a ulls clucs les estadístiques policials, no acabo de veure clar que, amb el que costa saber –i sobretot demostrar– qui ha perpetrat un delicte, la policia per art logarítmica ara pugui saber quan es perpetrarà el següent. I tampoc tinc clar si el mètode posa el nom del delinqüent.

Això del Pred-Crime m'ha fet pensar una mica en la prova de la ceba, mètode ancestral per fer la predicció del temps per a tot l'any que, reconec, tot i no acabar-li de veure la base científica, cada any la nit de Sant Silvestre jo també faig. Per a qui no sàpiga de què va això de la ceba, es tracta d'agafar una ceba ben ufanosa i partir-la per la meitat fent dotze clofolles (sis per mitat) que representaran els dotze mesos de l'any. Jo, la dificultat més gran, la trobo a decidir l'ordre de posar les clofolles, perquè en aquest cas l'ordre sí que pot alterar els resultats. Un cop decidida la correlació de clofolles (mesos), es posa una cullerada de sal a cadascuna i es deixa la seva predictora esclofollada a cel i serena de cara al nord. L'endemà es mira si la sal continua sòlida o s'ha liquat. El mes que ha fet aigua serà plujós i el que no, serà. I si s'endevina o no, el temps ho dirà.


H



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia