Successos

Presó per a l'expresident de Creu Roja de Vila-seca

L'Audiència de Tarragona l'ha condemnat a 12 anys per abusos sexuals

L'Audiència de Tarragona ha condemnat l'expresident de Creu Roja de Vila-seca Alfons Pujals a 12 anys de presó i a 18 mesos de multa per set delictes d'abusos sexuals. El tribunal, però, l'ha absolt de dues acusacions més. Les víctimes eren homes que anaven a l'entitat per realitzar treballs en benefici de la comunitat. Segons la sentència, a la qual ha tingut accés l'ACN, l'exresponsable de l'ens els sotmetia a reconeixements mèdics, tot i que ni ell ni la institució humanitària estaven habilitats per fer-los. En aquestes visites, feia jeure els homes en una llitera, els feia despullar i els tocava les parts íntimes, fet que lesionava “la seva llibertat sexual”. Els fets van tenir lloc entre els mesos de juliol i desembre del 2010. L'expresident també haurà d'indemnitzar econòmicament els afectats amb quantitats que oscil·len entre els 1.000 i els 2.000 euros.

El condemnat era en la junta directiva de Creu Roja de Vila-seca des del 1992 i en va assumir la presidència l'any 2000. En el moment dels fets, exercia de president en funcions, càrrec del qual va ser destituït quan van sortir a la llum les acusacions.

Entre els anys 2009 i 2011 es van derivar al centre diversos condemnats per al compliment de la pena de treballs en benefici de la comunitat, en virtut d'un conveni amb el Departament de Justícia. Un cop elaborat el pla de treball amb l'acceptació dels participants, i amb caràcter previ a la prestació dels treballs, el responsable de la institució humanitària sotmetia els homes a un reconeixement mèdic a les instal·lacions de la Creu Roja de Vila-seca. Segons la fiscalia, actuava “amb la intenció de satisfer els seus instints sexuals” i feia les proves malgrat que ni Creu Roja ni ell no estaven habilitats per realitzar reconeixements mèdics a aquestes persones.

A l'hora d'imposar la pena, el tribunal ha tingut en compte l'atenuant de dilacions indegudes pels retards en el procediment. A més, subratlla que els fets van ser “puntuals” i que les exploracions duraven tot just deu minuts. També assenyala que els perjudicats ho van viure més “com una afectació a la seva dignitat” que no pas com una afectació a la seva integritat sexual i que cap d'ells va necessitar assistència de professionals per superar els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.