Arxiven el cas de la tanca dels Aiguamolls que va provocar la mort d'un conductor
El jutge considera que no hi va haver imprudència dels responsables del parc natural
La família de la víctima reclama responsabilitats civils
El jutjat d'instrucció número 5 de Figueres conclou que els responsables del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà no van cometre cap imprudència que derivés en l'accident que va provocar la mort d'un conductor per culpa d'una tanca que estava oberta enmig d'un camí. És per això que ha decidit arxivar el cas i tancar així el procediment penal que havia obert.
Els fets van tenir lloc el juliol del 2012, quan David Sarrats Ambel, un veí de Palol d'Onyar de 41 anys, va morir a causa de les greus ferides que es va fer en estavellar-se amb la furgoneta que conduïa contra una tanca de ferro situada en un camí de terra de Castelló d'Empúries que queda dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, depenent del Departament de Medi Natural de la Generalitat.
El jutge sosté que el lloc on està situada la tanca és plenament visible, tant perquè hi ha dos pilars de totxos alts que indiquen l'accés a una zona restringida com per la visibilitat del revolt, ja que no hi ha vegetació que dificulti la visió. Per tant, segons l'escrit del jutjat, els conductors que transiten per la zona saben que han d'anar amb prudència perquè, per una voluntat aliena als responsables del parc o a la normativa vigent, pot haver-hi la possibilitat que la tanca estigui tancada.
El que hauria passat el dia del fatídic accident, segons el jutge, és que la víctima havia anat a pescar unes hores abans dels fets i, en conseqüència, ja havia passat per la tanca sense que es produís cap tipus d'accident. Segons admet un testimoni presencial dels fets, la víctima circulava per la carretera de terra tot aixecant molta pols del terreny, fet que li podria haver dificultat la visió i no s'hauria adonat que la tanca estava mig oberta.
En tot cas, el jutge resol que els responsables del parc natural no tenen cap responsabilitat directa en l'accident. De fet, en la interlocutòria, el jutge sosté que els encarregats del manteniment del parc passen cada dilluns i cada divendres per inspeccionar la zona i mai havien apreciat cap defecte. Els fets van tenir lloc en dissabte. A més, durant la instrucció del cas no s'ha qüestionat l'incompliment del protocol existent o del manteniment adequat de la tanca, ni tan sols que mecànicament estigués en males condicions. El jutge només qüestiona que a la tanca li faltava pintura, però que en tot cas durant la investigació ningú va posar de manifest que, prèviament a l'accident, la tanca estigués torta o mal subjectada.
LA DATA
“No es van posar mesures per evitar que es mogués”
Esgotada la via penal, el jutge obre la possibilitat que el cas continuï amb accions de caràcter civil. És el que ja va avançar ahir l'advocat que representa la família de la víctima, Carles Monguilod. “No hi ha hagut la possibilitat d'identificar la persona física responsable de l'accident, per tant, ara reclamarem per la via administrativa”, sosté. “Hi ha una responsabilitat objectiva pel dany causat pel mal funcionament d'un element que estava sota tutela de l'administració”. “No es van posar mesures per evitar que es mogués i acabés al mig del camí”, conclou Monguilod.
En el moment de l'accident, la tanca –que es movia horitzontalment– estava mig oberta. Des del principi, els familiars de la víctima han criticat que la tanca estava rovellada i era d'un color marronós que es confonia amb el paisatge. El primer cop que Sarrats va passar per allí, estava arraconada al lateral. Com que no estava fixada i qualsevol la podia moure, després se la va trobar entravessada. Arran del sinistre, els denunciants apunten que els responsables del parc n'han posat una de visible i que té un cadenat que impedeix que pugui ser manipulada.