Successos

Processons dels Dolors a molts pobles gironins

Les congregacions dels Dolors de municipis com Besalú, Peralada, Mieres, Amer i Banyoles inicien les seves processons dedicades a la Dolorosa

Banyoles s'acompanya amb 131 manaies

Veïns i congregants de poblacions gironines com Besalú, Banyoles, Peralada i Amer passegen avui les respectives Doloroses en record dels sets dolors de Maria, una advocació de la tradició cristiana relacionada amb la passió de Jesús. A Banyoles la processó està encapçalada pel manípul de manaies, “els més nombrosos de Catalunya amb 131 participants”, segons dades de l'entitat, que també sobresurt per les diferents activitats que organitza, com la sortida jove de la setmana passada, el concurs de dibuix –amb 1161 participants– o el de fotografia. “Així intentem crear ressò i ambient per engrescar futurs manaies i assegurar la continuïtat de la formació”, continua explicant un dels components de la formació Manaies Banyoles, que també vol remarcar que tothom que va a assajar acaba sortint en una de les actuacions. Pel que fa a la sortida de divendres, exposa que enguany es podrà veure una figura millorada respecte de l'any passat, més vistosa i amb més moviment i amb la participació de tots els manaies.

A Peralada, la processó del Silenci és una de les més antigues de Catalunya. Sortirà de la parròquia de Sant Martí pels carrers del nucli antic. En els diferents passos d'aquesta processó es poden veure els tresors de l'església, com ara la Mare de Déu dels Dolors, la creu processional i el Sant Crist Negre. Per la seva banda, a Amer la processó penitencial porta l'acompanyament del maniple de manaies de les Planes, els de Blanes, l'Agrupació Musical i el cor parroquial d'Amer. Al final, els manaies de Blanes faran unes figures a la plaça de la Vila. Finalment, a Mieres, la representació del fragment de la passió de fra Antoni de Sant Jeroni –del segle XVIII– encetarà, a les nou, la processó.

Processons dia 18

Banyoles: a les 21.00 h. www.manaiesbanyoles.cat

Peralada: 21.30 h, missa. A les 21.00 h, processó pels carrers del centre.

www.peralada.org

Amer: inici processó a les 21.30 h. www.elsdolorsamer.cat

La processó de Besalú, silenciosa i multitudinària

J.P.

Tot i destacar per ser molt silenciosa, la processó dels Dolors de Besalú és una de les que apleguen més gent. Unes 2.000 persones entre públic i participants gaudeixen cada any d'aquesta processó amb més de 300 anys d'història. Els encarregats de dur-la a terme són la Congregació dels Dolors (www.dolorsdebesalu.cat), una de les més antigues i carismàtiques de Catalunya, guardonada al 2005 amb la Creu de Sant Jordi. La processó, que és l'acte que tanca el Quinari, sortirà de Sant Pere a les nou del vespre, precedida pels manaies i amb el pas de la Verge dels Dolors i els estaferms –una mena de guàrdia personal i element diferenciador d'aquesta processó– com a epicentre. El cant de la Salve per part dels cor dels apòstols és un altre dels moments culminants. Sabina Oliveras serà la priora de la Festa dels Dolors 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.