Successos

Recol·lecció d'herbes amb final tràgic

Els Bombers van trobar ahir a la tarda sense vida el veí d'Olot que va desaparèixer dilluns a la zona del coll d'Uria, a la Vall d'en Bas

Tot indica que va relliscar i va caure per un barranc, al terme de Sant Feliu de Pallerols

Havia sortit a buscar herbes remeieres

“Era molt
bon boletaire
i un expert
home de bosc”

Els pitjors presagis es van complir ahir durant l'operació de recerca de Llorenç Comas Compte, el veí d'Olot de 65 anys que dilluns va desaparèixer mentre buscava herbes al coll d'Uria, al terme de la Vall d'en Bas. L'home va ser trobat sense vida a la zona del clot de l'Infern, als cingles del sector de la Salut de Sant Feliu de Pallerols. Les primeres hipòtesis apunten que hauria relliscat i, com a conseqüència, hauria caigut accidentalment per un barranc de més de vint metres. Els Bombers van localitzar-lo quan passaven pocs minuts d'un quart de cinc de la tarda. Estava a prop del torrent riu Brugent, a l'altura del punt quilomètric 44,5 de la carretera comarcal C-153. Es tracta d'un paratge de difícil accés, molt dens de vegetació i amb nombrosos desnivells i corriols.

Comas residia al barri del Pla de Dalt de la capital garrotxina. Era molt aficionat a anar a buscar herbes remeieres i les portava sovint a un herbolari de la Canya. De fet, era un expert home de bosc, i també li encantava caçar bolets. Feia tan sols uns dies –el 30 de març– que s'havia jubilat de Cruells Tallers d'Olot, una empresa dedicada a la fabricació de maquinària per a la indústria alimentària, on havia treballat gairebé tota la vida. També era membre d'una colla sardanista del Baix Empordà, amb la qual ballava i participava en campionats. I, amb la seva dona, anava molts caps de setmana a veure a jugar el seu fill, porter del club de futbol de Santa Pau, de tercera catalana.

La notícia de la desaparició de Comas va tenir una resposta imminent, tant ciutadana com dels equips d'emergències. Una cinquantena de voluntaris es van sumar al contingent de Bombers i de Mossos d'Esquadra, que van començar a inspeccionar a fons el terreny abans-d'ahir a darrera hora de la tarda, just després que la família va donar la veu d'alerta. L'esposa de Comas va acudir a la comissaria dels Mossos d'Olot, on va informar dels fets. El seu home va sortir de casa pels volts de les dues del migdia. Va marxar amb el propòsit d'anar unes hores al bosc a agafar herbes, com ara orella d'ós, una espècie d'alt valor botànic que viu tan sols a les esquerdes de les roques ombrejades dels Pirineus i de paratges muntanyosos de la meitat est de Catalunya. Entre les seves propietats curatives, s'usa per combatre els refredats, la tos rebel, així com problemes relacionats amb la bufeta i els ronyons. Va adreçar-se a la carretera de la Salut i va aparcar el vehicle en una esplanada del coll d'Uria, situada a uns 700 metres d'alçària, on el mateix dilluns va ser localitzat el cotxe (una Citroën Berlingo de color blanc).

Abans-d'ahir a les cinc de la tarda estava previst que Comas passés a recollir la seva esposa a la feina. En no anar-hi a l'hora que havien acordat, a la dona li va estranyar molt i ho va comentar al seu fill. El jove va anar a la zona on s'havia dirigit al seu pare per intentar localitzar-lo i va trobar l'automòbil estacionat, al cantó de la carretera que va a Rupit pel coll de Condreu. El noi va efectuar una primera recerca infructuosa i, en no poder contactar-hi, la dona va notificar-ho als Mossos. A partir d'aquí, es van iniciar les batudes, agafant com a radi de partida els entorns on estava el vehicle. Els efectius d'emergències i els voluntaris van estar al peu del canó rastrejant fins ahir a la tarda, quan els van comunicar el fatídic desenllaç. Segons el cap de guàrdia de Bombers de la regió de Girona, Ferran Garcia, Comas anava ben equipat, amb botes, si bé la principal hipòtesi és que va relliscar en una zona de roques i fulles i en precipitar-se daltabaix es va donar un cop fort al cap i al tòrax. Primer, el grup que el va localitzar va veure la bossa que duia l'home i, a l'interior, orella d'ós. A l'indret, a més, hi havia una branca trencada on es creu que va intentar-se agafar per evitar la caiguda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.