El fiscal s'oposa a declarar filla del darrer tsar rus una difunta de Salt
El judici pel cas instat per David Duaigües, que considera que la seva àvia, enterrada com Maria Martí, era Maria Romànov, es va celebrar ahir a Lleida
El jutjat de primera instància número 7 de Lleida va celebrar ahir el judici per discernir si un veí de Torres de Segre (Segrià), David Duaigües, és descendent de l'últim tsar de Rússia, Nicolau II Alexàndrovitx Romànov, i la tsarina Alexandra Fiódorovna. Duaigües defensa que la seva àvia, enterrada al cementiri de Salt, Maria Martí Juanola, era en realitat Maria Romànov, una de les filles del tsar. El fiscal considera que el demandant no ha aportat prou proves per acreditar que la dona enterrada a Salt sigui Maria Romànov.
L'advocat de Duaigües, Sergio Hedo, ha explicat que en la vista oral han presentat proves d'ADN i fotogràfiques que demostren de manera “claríssima” la filiació i demana al jutge que “sigui valent, vagi en contra de la història” i els doni “la raó”.
L'advocat de Duaigües ha explicat que, entre les proves presentades, hi ha els resultats d'un laboratori argentí especialista que conclou que l'ADN de Carme Martí Juanola (mare de David Duaigües) demostra en un 99,9% que és néta del tsar. A més, les proves fotogràfiques, continua, mostren la “semblança” entre Romànov i tant ell com la seva mare i la seva àvia. A més, hi ha afegit que tant Duaigües com els seus dos germans i la seva mare pateixen anèmia hemolítica, com un dels fills del tsar i l'àvia de Duaigües.
Sergio Hedo considera que els documents presentats acrediten la filiació i hi ha afegit que la intenció de Duaigües no és aconseguir una futura herència, sinó que es reconegui la descendència i que el primer cognom de la seva mare i el segon cognom seu sigui Romànov.
La demanda de reclamació de filiació va ser acceptada a tràmit a Lleida el 18 de setembre del 2015. Ara el jutge haurà de decidir si dóna la raó a la família Duaigües, que fa anys que batalla per demostrar que descendeixen dels Romànov. Els Duaigües van començar el seu periple als jutjats de Girona el gener del 2002, després de saber que Maria Martí, que tenia un DNI que la feia nascuda a Olot el 1928 i un altre document d'identitat expedit a França que la feia batejada el 1918, havia mort al geriàtric d'El Puig d'en Roca sense que la família sabés que hi era. Els jutjats de Girona, tot i que van arribar a autoritzar dos cops l'exhumació del cos de la difunta, sense que se'n pogués extreure mostra d'ADN vàlida, van acabar arxivant les contínues demandes dels Duaigües, que han tingut més sort als jutjats de Lleida, on ara estan en espera de la sentència. En cas que no sigui favorable faran recurs a l'Audiència.