El cas Inipro s'amplifica
La Guàrdia Civil deté Gustavo Cuadrado, excap del gabinet d'alcaldia de Tarragona i mà dreta de l'alcalde
El primer tinent d'alcalde de Viladecans i dos empresaris d'Inipro, detinguts en la mateixa operació
Gustavo Cuadrado, l'excap de gabinet d'alcaldia i comunicació i mà dreta de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va ser detingut ahir per la Guàrdia Civil, en un nou operatiu del conegut com a cas Inipro, que investiga presumptes delictes de malversació de fons, tràfic d'influències, alteració de preus i prevaricació en la contractació de l'empresa del mateix nom a càrrec de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona. Un pas de gegant en la investigació que ara es ramifica a altres punts de Catalunya: la Guàrdia Civil va efectuar ahir al matí registres simultanis en onze entitats públiques, mercantils, despatxos professionals i domicilis de Tarragona i Reus, i també de la demarcació de Barcelona. En el marc de l'operació que van batejar amb el nom d'Amfiteatre, es va detenir tres persones més: el primer tinent d'alcalde de Viladecans, Joaquín Guerrero, i dos empresaris, Ricard Campàs, un dels administradors d'Inipro, i Enrique Miró, responsable d'Itinere, una de les empreses del grup Inipro. L'actuació, tutelada pel jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, es troba sota secret de sumari.
A l'ajuntament de Tarragona, el jutge, acompanyat del secretari judicial i d'agents de la Guàrdia Civil, va arribar poc abans de les deu del matí i es va dur a terme l'escorcoll fins a la una del migdia. La seva primera acció va ser requisar material i l'ordinador portàtil del despatx que ocupava Gustavo Cuadrado fins al moment de la seva dimissió, el 26 d'octubre passat. En aquell moment, va dir que el motiu de la seva dimissió era que volia afrontar “nous reptes professionals”. Ahir, l'oposició en bloc va relacionar directament la dimissió amb la seva presumpta implicació en el cas Inipro: “És una evidència que quan es va agilitar la investigació, Cuadrado va plegar”, va dir ahir Laia Estrada, regidora de la CUP, el partit que va portar el cas a la fiscalia.
La Guàrdia Civil també va escorcollar el domicili de Cuadrado. En va sortir detingut, a l'interior d'un vehicle de la Guàrdia Civil, cap a les dues de la tarda. Posteriorment es van efectuar registres al seu despatx professional, a la facultat d'Econòmiques de la URV, a Reus. Va quedar en llibertat amb càrrecs a les 17.40 hores, en espera que pròximament el jutge el citi a declarar en qualitat d'investigat.
L'alcalde Ballesteros no va voler fer declaracions sobre la detenció de qui va ser el seu home de confiança durant nou anys. Sí que ho va fer la portaveu del govern municipal, Begoña Floria, que va dir que estava “sorpresa” per la detenció però també “convençuda” que “no hi ha delicte penal” en l'actuació de Cuadrado ni dels altres investigats pel mateix cas: “Tenim el ferm convenciment que, malgrat les irregularitats des del punt de vista administratiu, no hi ha delicte penal”, va destacar. Sobre la dimissió de qui era el cap de gabinet d'alcaldia, Floria no la va voler vincular al cas Inipro: “Ell ja va explicar les seves raons, i jo no hi tinc res a dir.”
Contractats pel PSC
Menys sorpresos per aquesta detenció estaven els grups municipals a l'oposició, els quals van coincidir a demanar explicacions a l'alcalde Ballesteros. La regidora de la CUP va reiterar les seves sospites que el cas podria esquitxar altres municipis catalans, i va recordar que “el 93% de les contractacions del tramat empresarial [d'Inipro] es fan en municipis governats pel PSC”. “No som davant un cas aïllat”, va dir. Per la CUP, “el cas Inipro representa la importació a Tarragona d'un model que estava operant a l'àrea metropolitana de Barcelona”. Per això va demanar que “s'aclareixi com l'Ajuntament va triar l'empresa Inipro i quins interessos hi ha al darrere”.
Igualment, pel portaveu d'ERC, Pau Ricomà, l'operació d'ahir va demostrar que aquest tipus de contractacions “eren una pràctica molt estesa en governs socialistes”. Ruben Viñuales (Ciutadans) va anar més enllà i va dir que per la investigació d'aquest cas “es pot entendre que possiblement hi havia un finançament il·legal del PSC”. També va reaccionar el portaveu de CiU, Albert Abelló, per qui el cas Inipro “no és conseqüència d'una mala gestió ni d'una mala praxi administrativa tal com ens volia fer creure l'equip de govern”.
Des del 2010
El cas Inipro es remunta al 2010, a partir de la contractació per l'IMSS de Tarragona de la mercantil Inipro, per fer treballs de suport a la integració als immigrants. El contracte es va prorrogar irregularment el 2011 i el 2012. La CUP va denunciar el cas en veure indicis d'irregularitats. A principis d'octubre de l'any passat, la Guàrdia Civil ja va practicar un primer escorcoll a la seu de l'IMSS i a l'Ajuntament.
Fins ara eren onze els investigats pel mateix cas. Entre aquests s'hi troba l'exgerent de l'IMSS, Antonio Muñoz, i el mateix alcalde Ballesteros, que va signar els pagaments a l'empresa malgrat que Secretaria i Intervenció Municipals va advertir fins a set vegades de la il·legalitat de la contractació. Ballesteros va declarar al jutjat d'instrucció número 1 el 26 de gener passat.
Detingut el primer tinent d'alcalde de Viladecans
Més enllà de Tarragona, la Guàrdia Civil també va detenir ahir el primer tinent d'alcalde de Viladecans, Joaquín Guerrero, en el marc de la mateixa operació Amfiteatre, que investiga els possibles delictes contra l'administració pública per l'adjudicació de contractes a l'empresa Inipro, amb seu a Viladecans. En la mateixa operació es va detenir dos empresaris: Ricard Campàs i Enrique Miró. Durant el matí es van fer escorcolls als ajuntaments de Viladecans, Palau-solità i Plegamans; dos mercantils de Barcelona i Viladecans, i un despatx professional a Viladecans, així com als domicilis dels detinguts. Pel que fa a Viladecans, el dispositiu policial es va concentrar a la seu de l'àrea d'Economia i Gestió Interna, on la Guàrdia Civil va requerir una desena de contractes del 2008 que presumptament s'haurien adjudicat a dit, sense fer un concurs públic. En el cas de Palau-solità i Plegamans, la comissió judicial i els agents es van presentar a l'ajuntament per demanar informació sobre uns expedients administratius relacionats amb la prestació de serveis corresponents al 2009, quan a la ciutat governava CiU. En aquest cas no hi va haver cap detenció ni es va requerir la presència de cap càrrec polític.
Al món polític de Viladecans el cas no ha causat sorpresa, ja que l'adjudicació de serveis a l'empresa Inipro havia provocat la sospita de partits de l'oposició. És el cas, sobretot, d'ERC, a l'oposició municipal, que va presentar el 2014 a la fiscalia, i posteriorment a l'Oficina Antifrau perquè no havia prosperat la denúncia inicial, un escrit que alertava d'un abús d'autoritat en l'adjudicació a Inipro de la gestió de les llars d'infants municipals.