Successos

successos

cas jordi comas

A 489 passos del lloc del crim

Proper Un dels arrestats vivia ben a prop de la casa on van matar Jordi Comas Perfils Els detinguts a Palafrugell són un noi conegut per lladre i un home a qui volien fer expulsar

Quatre-cents vuitanta-nou passos exactes dista l'habitatge del número 25 del carrer Pineda de Mar, on dimarts va ser detingut un dels homes implicats en l'assassinat de Jordi Comas, de la casa del número 15 del carrer Nostra Senyora del Carme de Platja d'Aro, on el 18 de novembre del 2012 es va perpetrar l'assalt que va costar la vida al llavors president de la patronal gironina. El sospitós, d'origen marroquí, estava instal·lat en règim d'ocupa al pis del carrer Pineda de Mar. Se'l solia veure amb un altre home passejant un gos, segons recorden els veïns. Ahir, els Mossos d'Esquadra van escorcollar el domicili amb la presència de l'arrestat per intentar trobar indicis que el relacionin amb el crim. La recerca en aquest immoble tan proper a la casa on van matar l'empresari es va fer a les 12 del migdia, simultàniament a les que es feien als habitatges dels altres cinc detinguts, entre Platja d'Aro, Palafrugell i Barcelona. Un altre d'aquests escorcolls va ser també al centre de Platja d'Aro, al carrer Doctor Fleming, on residia un home marroquí arrestat també dimarts. Tots els registres es van practicar havent portat fins allí els detinguts i amb un gran desplegament de Mossos, que van sobrevolar amb helicòpter Platja d'Aro i Palafrugell mentre es duien a terme les entrades als habitatges i es traslladaven els sospitosos. A Palafrugell es van inspeccionar els domicilis dels arrestats Imad Belhadi i Yassine Chelagmi. Belhadi, de 26 anys, ha estat detingut en diferents ocasions per robatoris i atracaments. Va ser arrestat precisament el 20 de novembre del 2012, dos dies després de l'assalt a Comas, per un violent incident que havia protagonitzat deu dies abans en un prostíbul. Els fets pels quals Belhadi va estar a la presó van passar al bordell dels Revolts de Torrent. El noi va anar al club i a l'hora de pagar els serveis rebuts va entregar la targeta de crèdit, però la màquina no la va acceptar. Llavors el jove va dir que ja pagaria amb efectiu i va fer veure que buscava els diners a la cartera. Però, de sobte, va agafar pel coll una prostituta i l'encarregada, que era darrere la barra, va intentar auxiliar la noia. El client va saltar darrere la barra, va agafar una copa de vidre i la va trencar per esgrimir-la com a arma. Va arreplegar l'encarregada per l'esquena, li va posar el vidre al coll, li va exigir els diners de la caixa i, quan va veure que només hi havia 20 euros, va intentar arreplegar la bossa de la dona. L'encarregada va lluitar perquè no la hi arrabassés i ho va aconseguir, si bé de resultes del forcejament va patir contusions i ell li va clavar diverses mossegades. El client va fugir amb un cotxe on hi havia dos homes més que l'esperaven.

Imad Belhadi ja havia estat detingut a principis del mes de novembre del 2012 per un atracament perpetrat el 28 d'octubre en una gasolinera de Regencós. El lladre va amenaçar l'encarregat amb una navalla i es va endur els diners de la caixa.

Candidat a ser expulsat

L'altre detingut a Palafrugell implicat en el cas de Jordi Comas és Yassine Chelagmi, un home que té comportaments relacionats amb una possible síndrome de Diògenes i que sovint ha generat problemes de convivència a la població, fins al punt que l'Ajuntament havia iniciat gestions per mirar si se li podia aplicar un decret d'expulsió a càrrec de la Policía Nacional. Una expulsió que no es va arribar a materialitzar, en part, perquè Chelagmi estava encartat en la investigació sobre l'assassinat.

A banda dels quatre detinguts a Platja d'Aro i Palafrugell, els agents van arrestar dos homes més a Barcelona, un albanès i un altre marroquí. Els Mossos compten detenir tres persones més i el jutjat número 2 de Sant Feliu de Guíxols, que porta la instrucció, ha emès quatre ordres europees de detenció i entrega (OEDE) per altres sospitosos que es pressuposa que són fora del país. Els sis arrestats és previst que passin a disposició judicial les pròximes hores. El jutjat de Sant Feliu ha mantingut sempre el cas sota secret de sumari i els Mossos no han deixat mai d'investigar el crim. Carme Hospital, la vídua de Jordi Comas, que també va ser víctima de l'assalt i va ser lligada i emmordassada pels delinqüents, exerceix l'acusació particular a través del lletrat Carles Monguilod.

LA DATA

18.11.2012
El president de la FOEG, Jordi Comas
, va morir a mans d'uns lladres que van assaltar casa seva.

LA XIFRA

6
persones
han estat arrestades aquesta setmana pels Mossos d'Esquadra per la seva implicació en el crim.

L'homicida de Roses i la maduixa ensalivada

Tura Soler

La detenció, tres anys i mig després, dels sospitosos de l'assalt mortal a Jordi Comas coincideix amb la resolució d'un altre robatori violent perpetrat fa onze anys a Roses que també va acabar en homicidi. Un sospitós de l'assassinat de l'empresari francès René Ferran, trobat mort al seu xalet de Santa Margarida, ha pogut ser arrestat gràcies a l'ADN que un dels assaltants, Costel Roman, romanès de 43 anys, va deixar a l'escenari del crim de Roses. Durant la inspecció ocular a casa de René Ferran (que, com Comas, va morir asfixiat), els Mossos van trobar tres mostres de sang que no corresponien a la víctima: en un vidre, en una paret i sota el cos de Ferran. Eren del mateix individu (que es pressuposa que es va tallar en trencar la vidriera per entrar) i, un cop extreta la cadena d'ADN, es va introduir a la base de dades que les diferents policies, incloses les europees, comparteixen. Així es va descobrir que l'ADN encara sense nom es corresponia amb el que un lladre havia deixat en un altre assalt violent perpetrat l'any 2013 en un habitatge de Castelló de la Plana on un dels lladres va cometre la imprudència de menjar-se una maduixa mentre intimidaven les víctimes. La policia va analitzar el curull de la maduixa que havia mossegat i en va poder treure l'ADN. I va coincidir amb el de la sang trobada a l'escenari del crim de Roses i també amb dues mostres més d'ADN recollides en escenaris d'assalts amb violència perpetrats per una banda d'encaputxats a la zona de llevant. Dos dels casos eren investigats per la Policía Nacional i l'altre, per la Guàrdia Civil. També es va descobrir que el lladre que havia mossegat la maduixa delatora tenia l'ADN arxivat per la policia holandesa per un cas del 2001. Fins aquí se sabia que un mateix home havia perpetrat tots els assalts perquè hi havia deixat el seu rastre genètic en sang, saliva... però no se sabia el nom de l'amo de l'empremta genètica. Fins que el març passat la Policía Nacional va detenir Costel Roman, un romanès de 43 anys, per un cas de robatori a l'interior de vehicle, un delicte no prou greu perquè entrés a presó. Va quedar en llibertat, però quan va passar per la comissaria, la Policía Nacional li va agafar (amb el seu consentiment) una mostra de saliva i la va enviar a analitzar. Quan van arribar els resultats, es va descobrir que l'ADN de Costel Roman era el mateix que el de la sang de Roses, la maduixa de Castelló... Davant les evidències de la participació de Costel Roman en almenys quatre assalts violents, la Policía Nacional va muntar un dispositiu; el dia 19 el van detenir i el dia 21 el jutjat número 2 de Castelló el va empresonar. El jutjat número 2 de Figueres està pendent de prendre-li declaració pel cas de Roses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia