Successos

societat

successos

Mossèn Reixach marxa del pis per la inspecció del jurat

Es van triar els membres del tribunal popular que donarà el veredicte pel crim del fillol del rector de Riells

La setmana que ve el capellà prestarà testimoni a l'Audiència

A l'Audiència de Girona es va fer ahir la primera sessió del judici per la mort, el 5 de desembre del 2013, del fillol de mossèn Jaume Reixach, que aleshores era el rector de la parròquia de Riells del Montseny. Al matí es va escollir el jurat popular, integrat per sis dones i tres homes, que emetran el seu veredicte pel cas. Per la mort de la víctima, Odycleidson Kekeo Moraes do Nascimento, està en presó provisional un veí de Blanes d'origen filipí, Eulogio Sol Lumalang. Per fer la inspecció ocular a l'escenari del crim, el jurat es va traslladar a la tarda al pis de mossèn Reixach, situat al passeig Pau Casals de Blanes, en el qual també vivia Kekeo. Durant aquesta pràctica Reixach no hi va ser present i va haver de marxar una estona de casa seva per raons de seguretat i per no coincidir amb Lumalang. Al matí, la fiscal va aconsellar al jurat que es fixessin bé en l'espai i en la reconstrucció dels fets amb la participació de l'arrestat, ja que els podia ajudar a valorar si la víctima va tenir capacitat de defensar-se i escapar. A més del tribunal popular, a l'habitatge hi va acudir el president del jurat, Ildefons Carol; el detingut, que va ser conduït fins allà pels Mossos; l'advocat de Lumalang, Manel Mir, i la lletrada Mireia Figa, que porta l'acusació particular en nom de la família de Kekeo.

La fiscal, Sandra Fagil, demana per a l'acusat una pena de 20 anys de presó per assassinat. Fagil va recordar al jurat que totes les parts coincideixen que Lumalang va ser qui va cometre el crim. La diferència, segons va assenyalar, es troba a l'hora de qualificar el delicte que se li atribueix (assassinat o homicidi) i si cal aplicar o no algun atenuant a l'acusat. En aquest sentit, Mir, que exerceix la defensa, sol·licita cinc anys de presó per al seu representat. “La nostra tesi és molt clara. No neguem el fet ni l'autoria, però creiem que es tracta d'un homicidi”, afirma. A més, segons el seu parer, s'ha de tenir en compte que el seu client estava sota els efectes d'estupefaents perquè tenia una addicció a les drogues i també estava obcecat.

La fiscal indica que el rector mantenia “una relació paternofilial” amb Odycleidson, que tenia 22 anys i era brasiler. “Quan va arribar a la majoria d'edat, es va traslladar des del seu país d'origen fins a Blanes a instàncies de Reixach, que li va pagar els costos del viatge i el va acollir a casa seva.”

El dia del crim, Lumalang va anar a visitar el capellà al seu domicili, tal com feia regularment, ja que quan Eulogio va arribar anys enrere a Catalunya procedent de les Filipines també va ser apadrinat pel rector. Després d'estar una estona al pis, va marxar a comprar un ganivet, va tornar i va iniciar una discussió amb Odycleidson. La fiscal manté que els darrers temps estava gelós de Kekeo perquè creia que li havia arrabassat la posició que ell ocupava abans en la vida de Reixach i temia que el rector el deixés d'ajudar econòmicament. “Sense que Odycleidson pogués pràcticament reaccionar o fugir de l'habitació del final del passadís en la qual va quedar acorralat, Lumalang es va abraonar sobre ell amb el ganivet que havia comprat”, diu la fiscal. Li va donar diverses punyalades, va fugir de l'immoble i es va refugiar al seu cotxe, on va ser detingut poc després.

Pel cas, hi va haver intents de pactar, però la mare d'Odycleidson s'hi va negar. Dimarts vinent a la tarda declararà al judici Reixach, que és el testimoni principal, ja que era al pis quan Lumalang va agredir la víctima. I, pel que fa a l'interrogatori de l'acusat, serà dimecres, un cop s'hagi practicat tota la prova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia