Successos

Successos

El crim de Riells

Donen veracitat a la versió de l'homicida del fillol de Reixach, que serà investigat

L'acusat de matar l'apadrinat del mossèn és declarat culpable d'homicidi amb abús de superioritat

La fiscal vol que s'investigui el rector per tràfic de droga

El jurat popular encarregat d'emetre el seu veredicte pel crim del fillol de l'exrector de Riells del Montseny va declarar ahir l'acusat, Eulogio Sol Lumalang, culpable d'un delicte d'homicidi, amb l'agreujant d'abús de superioritat. El tribunal, en essència, va donar per bona la versió del detingut, un veí de Blanes d'origen filipí, defensat per l'advocat Manel Mir. Tal com mantenia el seu lletrat, el jurat va apreciar a Lumalang una atenuant molt qualificada de drogoaddicció. El veredicte recull que tot i que l'acusat fumava shabú esporàdicament, el consum perllongat d'aquesta metamfetamina durant quinze anys li va causar “una addicció a la substància psicotròpica”. Aquesta circumstància l'afectava i li disminuïa “molt significativament” les capacitats intel·lectives i volitives. Es considera provat, a més, que quan va cometre l'agressió mortal d'Odycleidson Kekeo Moraes do Nascimento, Lumalang estava sota els efectes del shabú, que havia fumat just la nit abans al pis de mossèn Jaume Reixach, a Blanes. Al domicili, el capellà hi vivia amb Kekeo, un noi brasiler a qui el sacerdot va ajudar a venir a Catalunya.

El consum de shabú, precisament, és un dels eixos centrals i Mir creu que sense “aquesta maligna droga pel mig”, el tràgic fet no hauria passat. Amb relació a aquesta situació, és on ahir va arribar una de les sorpreses. Un cop conegut el veredicte, la fiscal, Sandra Fagil, va demanar que s'investigui mossèn Reixach per tràfic d'estupefaents. La petició es basa, sobretot, en la declaració que el rector va prestar dimarts a l'Audiència, on havia sigut citat com a testimoni. Quan se li va preguntar si al seu domicili es consumia droga, va recriminar que el “posava nerviós haver de contestar” el que ell considera que “no té res a veure amb el crim”. El jutge, Ildefons Carol, li va respondre que sí que era pertinent, per valorar si Lumalang prenia estupefaents. Llavors Reixach va admetre que havia sabut què era el shabú a les Filipines, on en consumia “esporàdicament”. Hi va afegir que, ja a Blanes, n'havia pres alguna vegada, “no sistemàticament”, i va reconèixer que al seu pis n'havia fumat amb Lumalang. “En alguns casos, l'havia comprat un servidor per a mi i ell l'usava”, va dir. Per la xocant afirmació, Carol va aconsellar a la fiscal que no seguís incidint, ja que, si confessava que instava una altra persona a consumir droga o la hi facilitava, s'hauria hagut de canviar en aquell moment a Reixach la condició de testimoni per la d'imputat. Lumalang assegura que el mossèn era qui li proporcionava la droga, en ocasions “l'obligava” a fumar-ne i els seus efectes l'ajudaven a poder mantenir relacions sexuals amb el capellà, a canvi de diners.

El dia del crim, Lumalang va pujar al pis amb una bossa on duia un ganivet. La víctima el va insultar i li va fer referències grolleres cap a la seva dona i les filles, tal com feia cada cop més habitualment. Es van discutir, la víctima va aconseguir agafar el ganivet, però Lumalang “l'hi va prendre hàbilment”, van desplaçar-se pel passadís i va acorralar Kekeo a la seva habitació, on el va apunyalar. El jurat considera que concorre l'agreujant d'abús de superioritat perquè Lumalang “era conscient” que la víctima no tenia cap arma. Li estima, però, dues atenuants: la de drogoaddicció i la d'obcecació, perquè passava per un mal moment (no tenia feina, la víctima se'n burlava, la seva situació familiar era difícil i temia que Kekeo es beneficiés de l'ajuda que ell rebia de Reixach). Mir va mantenir per al seu client la petició de cinc anys de presó i va sol·licitar al magistrat que, a l'hora de dictar sentència, tingui en compte que “molt poques vegades un jurat s'ha mostrat favorable a l'indult”.

Coincidint amb el judici, el Bisbat de Girona va demanar a Reixach que s'abstingués de fer missa, en espera de com avanci el cas. Poc després del crim, ja se'l va apartar de la parròquia de Riells i les úniques que oficiava ara, i de manera esporàdica, eren al col·legi de les monges franceses de Lloret de Mar.

LA XIFRA

10
anys
de presó demana la fiscal per a Lumalang; i la lletrada de l'acusació, Mireia Figa, li sol·licita dotze anys i mig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia