Sant Pere Pescador estrena els vigilants municipals
Set persones contractades per l'Ajuntament entren en funcions per Sant Joan
El consistori havia plantejat compartir policia local amb municipis veïns, però opta finalment per tenir vigilants
Set vigilants municipals, contractats per l'Ajuntament entraran en servei a Sant Pere Pescador a partir d'aquest cap de setmana de Sant Joan. Seran encarregats de vetllar pel compliment al municipi de normatives d'aparcament, sorolls, horaris de tancament d'establiments, i convivència entre usuaris i activitats lúdiques a les platges .”Són qüestions de civisme en general. Els vigilants treballaran per torns, 24 hores al dia, i hi haurà sempre de dia i de nit personal vetllant per aquestes qüestions, almenys durant els mesos de màxima afluència a l'estiu”, explica l'alcalde, Agustí Badosa.
Amb una població que no arriba als 2.000 habitants al llarg de l'any però que es pot multiplicar per cinc durant l'estiu, l'única presència uniformada que es podia veure fins ara a Sant Pere Pescador era la de les rondes dels Mossos d'Esquadra. Però l'alcalde recalca que entre les limitacions pressupostàries i l'increment de feina que també han d'atendre els Mossos a l'estiu, aquestes rondes no eren suficients. A principi d'any el govern municipal va anunciar la seva intenció de tenir algun tipus de policia local, plantejant compartir el servei amb municipis veïns. La proposta no ha reeixit i el municipi ha optat per la figura dels vigilants municipals. “Els Mossos seguiran venint però ara podrem donar un millor servei”, diu Badosa.
En un primer temps els vigilants s'alternaran durant 18 hores al dia, i al moment àlgid de la temporada (del 15 de juliol al 15 d'agost) el servei s'ampliarà a 24 al dia. A més de les set persones seleccionades també s'ha obert una borsa de treball municipal per cobrir possibles incidències.
El servei funcionarà com a màxim fins al 15 d'octubre. Si l'experiència d'aquest estiu és positiva, l'alcalde no descarta que es mantingui la resta de l'any, amb només 1 o 2 vigilants. La decisió, però, també dependrà de l'evolució del cost econòmic de tot plegat. L'Ajuntament ha pressupostat per enguany un màxim de 90.000 euros per al conjunt del servei (personal, uniformes) i no pensa superar aquest límit.
Sense armes i per al compliment de normatives
La llei de policies locals especifica que aquests cossos són per a municipis de més de 10.000 habitants. Per això molts municipis petits opten per tenir vigilants, una figura que també és regulada per llei. Els vigilants no poden dur armes i les seves funcions són: custodiar i vigilar béns, serveis, instal·lacions municipals; ordenar i regular el trànsit; participar en les tasques d'auxili al ciutadà i de protecció civil, i vetllar pel compliment dels reglaments i actes municipals.