La llei de trànsit no castigarà els que vagin 1 km/h per sobre de la velocitat màxima

El Congrés rectifica i aprova la llei, que agilita el procés sancionador i redueix la pèrdua de punts

Llum verd a la nova llei de trànsit. Té com a objectiu agilitar els tràmits de les multes –les sancions es notificaran dues vegades en comptes de tres– i els conductors les podran rebre a través del correu electrònic. A més, incorpora el «pagament exprés»: els conductors s'estalviaran el 50% de la multa –ara el descompte és d'un 30%– si les paguen al moment amb targeta de crèdit o abans de 20 dies. Una altra de les finalitats de la llei és perseguir els conductors que tenen el costum de no pagar les multes. Els infractors que acumulin quatre sancions greus o molt greus sense pagar no podran vendre's el cotxe o fer cap altre tràmit amb el vehicle. Els diners que es recaptin de les multes aniran a parar a polítiques de seguretat viària i una part a les associacions de víctimes d'accidents de trànsit. Una de les modificacions destacables de la nova llei és que el carnet de conduir ja no es retirarà temporalment com es fa ara per via administrativa, sinó que només se suspendrà el permís quan el conductor hagi perdut tots els punts o ho determini un jutge.

Marge d'error dels radars

La nova llei inclourà per primera vegada el marge d'error dels radars, que oscil·la, segons el cinemòmetre, entre el 3 i el 10% del límit de velocitat. Així queda rectificat el polèmic article que preveia multar amb 100 euros els conductors que sobrepassessin en 1 km/h el límit de velocitat de la carretera. Per autopista es començarà a multar a partir dels 133 km/h i es perdran punts quan se superin els 150 km/h. A banda, la llei preveu que en aquelles autopistes i autovies on la velocitat màxima és de 80 km/h, com és el cas de l'àrea metropolitana de Barcelona, els conductors començaran a perdre punts a partir dels 130 km/h. Una altra de les modificacions que s'han rectificat respecte a la primera proposta de llei és que la grua continuarà retirant els vehicles aparcats a la zona blava.

Retallada de punts

Amb la llei se suavitza la pèrdua de punts del carnet en algunes sancions, com per exemple el fet de parar-se en un carril bus o en un revolt, que ja no suposarà la retirada de cap punt. Altres sancions s'endureixen, com ara l'ús dels inhibidors de radars, que suposarà la retirada de sis punts i una multa de fins a 6.000 euros, i fer servir el GPS, que se sancionarà amb la pèrdua de tres punts. La llei entrarà en vigor a mitjan 2010, al cap de sis mesos que surti publicada al BOE. Ara bé, les normes que beneficien els conductors s'aplicaran l'endemà que es publiqui la normativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.