Successos

anglaterra

Accident laboral

Un sisè operari va quedar ferit en caure un mur en una planta de reciclatge

S'investiguen les causes del sinistre a Birmingham, on van morir cinc homes en cedir una paret

Havien viscut a Salt abans de marxar a Anglaterra

La policia investiga les circumstàncies del tràgic accident laboral que va tenir lloc, dijous, en una planta de reciclatge de Birmingham, en què van morir cinc treballadors en caure'ls al damunt un mur de contenció, així com una pila de ferralla que hi havia al darrere de l'estructura de metall i formigó. Les víctimes eren d'origen gambià, si bé tenien la nacionalitat espanyola, i havien viscut a Catalunya. El sinistre ha tocat de prop les comarques gironines, ja que, abans que marxessin a Anglaterra per feina, havien residit a Salt. Quan es van desencadenar els fets, es va aconseguir salvar un sisè empleat, que va quedar parcialment atrapat i va poder sortir d'entre la runa. Va resultar ferit i va ser traslladat a l'hospital amb una fractura en una cama. “Tristament, no es va poder fer res per auxiliar els companys que estaven treballant amb ell”, va lamentar un portaveu del servei d'ambulàncies de la regió de West Midlands. De fet, des d'un primer moment, es va evidenciar la impossibilitat que les víctimes haguessin sobreviscut a l'accident, ja que van quedar sepultades sota els pesants blocs de formigó i la nombrosa ferralla que hi havia amuntegada.

Estructura inestable

Les tasques de desenrunament van ser complexes i es va activar un equip especialitzat en rescats en zones perilloses. El portaveu dels bombers, Gary Taylor, va explicar que la situació era complicada perquè, a banda de les tones de ciment i de metall, els efectius es van trobar que l'estructura que hi havia a la part on van començar a treballar per recuperar els cossos era inestable. Les investigacions es mantenen obertes i, inicialment, no es van trobar indicis que s'hagués produït cap foc o explosió, com a causa de l'enfonsament. A més de la policia, en la investigació participa l'HSE, un organisme que vigila l'aplicació de les normes de salut i seguretat als centres de treball industrials. S'indaga si hi va haver qualsevol negligència o mala praxis. La paret estava construïda amb blocs d'1,5 tones de pes cadascun i, tocant al mur, hi havia una muntanya de ferralla. Les primeres hipòtesis apunten que, primer, la paret es va ensorrar damunt les víctimes i, després, les restes de ferralla van caure-hi a sobre.

Els cinc homes s'havien traslladat a Anglaterra per feina. Salt era un dels municipis on tots, en algun moment, havien estat establerts, si bé tenien mobilitat de residència tant arreu de Catalunya com a l'estranger, en funció d'on els sortís una oportunitat de treball. Diversos compatriotes expliquen que alguns d'ells, abans d'anar a Anglaterra, havien estat “a l'Estat espanyol i a Dinamarca”. Les víctimes eren Saibo Sillah, Ousman Jabbie, Mohammed Jangana, Alimamo Jammeh i Bangaly Dukureh. A part de Salt, Sillah tenia vincles a Banyoles i Granollers. De 42 anys, havia nascut en un poble proper a Basse de Santa Su, estava casat i tenia set fills. Jabbie també havia estat a Parets del Vallès i només feia una setmana que havia arribat a Anglaterra, on havia anat a viure amb Alimamo.

Jangana havia habitat a Salt, té esposa i una filla de menys d'un any. Jammeh havia viscut a la plaça Catalunya de Salt, era natural de Nokunda i familiar de l'antic cònsol de Gàmbia a Girona, Kassim Njie Dampha, i Dukureh també havia estat a Salt i, ara, residia a Aston. Jammeh, a més, havia aconseguit els papers per fer el reagrupament familiar i esperava que la dona i els fills arribessin, avui, a Anglaterra.

Les víctimes de la tragèdia treballaven per a una filial que exporta ferralla a la Xina. En un comunicat, la firma va especificar que el mur de formigó feia dos anys que era fet i mai no havia presentat cap anomalia. La companyia es va comprometre a cooperar plenament en la investigació i va enviar el seu condol. Dijous, es van aconseguir recuperar dos dels cadàvers i l'endemà, els altres tres. Els cossos van ser portats a Coventry per practicar-los l'autòpsia.

LA DATA

07.07.16
Cinc treballadors feinejaven en una zona de càrrega, quan es va esfondrar una paret i els va caure a sobre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia