Successos

tribunals

Noies de l'Edén creien que treballarien a l'hostaleria

Les denunciants van assegurar que la suposada xarxa encapçalada per l'empresari gironí José Moreno no les deixava abandonar els seus prostíbuls en 2 mesos

Cap víctima va declarar al judici

La denúncia presentada per dues noies originàries del Brasil va destapar el 2008 la suposada xarxa liderada pel propietari dels prostíbuls Edén i Eclipse, l'empresari gironí José Moreno, acusat de portar dones estrangeres al país per obligar-les a prostituir-se als seus clubs. Les víctimes, que van declarar a la Policía Nacional com a testimonis protegides, no han comparegut al judici, que va començar dilluns a la secció tercera de l'Audiència de Girona. Els agents que van dur a terme la investigació van ser els encarregats de parlar ahir per boca de les joves davant la jutgessa. Els efectius van relatar que les indagacions van començar “amb una trucada del consolat del Brasil a Barcelona” per informar que les afectades demanaven ajuda, després d'escapar-se dels bordells de Moreno.

Com que no disposaven de diners, els serveis socials les van allotjar en un hotel de Barberà del Vallès. “Van obrir la porta amb cautela, estaven espantades”, va detallar l'agent que va anar a buscar-les i va portar-les a la comissaria per declarar. Les noies van manifestar que al Brasil les havia “captat” una dona que els va oferir venir a Catalunya a treballar en el sector de l'hostaleria. Un cop al país, però, les van conduir fins a l'Edén o l'Eclipse, on s'havien de prostituir per saldar el deute del viatge en avió que la xarxa els havia pagat i, a més, no podien abandonar el club durant un termini de dos mesos.

També van reconèixer a través de fotos l'amo dels prostíbuls com la persona que dirigia la xarxa. A partir de seguiments i escoltes telefòniques a Moreno i a sis còmplices, els efectius van presenciar com van anar a esperar fins a quatre noies a l'aeroport del Prat que, presumptament, havien fet portar al país pagant-los el viatge.

No es cobrava comissió

Una testimoni va donar dilluns la seva versió; una altra també ho va fer ahir des de València a través de videoconferència, mentre que el secretari de la secció tercera va llegir les declaracions de dues noies a qui no s'ha localitzat. En la que es va escoltar ahir la noia assegurava que mai va veure Moreno ni els seus col·laboradors cobrant comissions a les prostitutes per cada client amb qui mantenien relacions, sinó que “elles havien de pagar 60 euros al dia perquè tenien l'habitació reservada”. Les altres tres testimonis, a més, han afirmat que sabien que venien al país a exercir la prostitució.

El ministeri públic demana 12 anys de presó per a sis dels set acusats com a autors de delictes contra els drets dels ciutadans estrangers amb finalitat d'explotació sexual –Ceferino Valero, que feia de xofer, s'enfronta a 14 anys i 8 mesos perquè també se li atribueix tinença il·lícita d'armes–. A part de Moreno i Valero, estan imputats dos encarregats dels clubs, José Manuel Caeiro i Abraham Soler. Quan van decidir captar noies brasileres per dur-les a les comarques gironines es van posar en contacte amb els altres tres processats: Julián María Fauria, Eduardo Osuna i Thirce Adriana Rodrigues da Silva. A part de la petició de 12 anys de presó, s'exigeix que paguin una multa de 6.000 euros cadascun.

La defensa, encapçalada pel lletrat Lluís Frigola, demana l'absolució per a tots set. Moreno, que també és l'amo del macroprostíbul de la Jonquera, el Paradise, està imputat per blanqueig de capital i per formar part d'una xarxa que introduïa estrangers al país per prostituir-se, i poder captar també clients homosexuals.

LA XIFRA

12
anys
de presó és la pena a què s'enfronten els acusats per atemptat contra els drets dels ciutadans estrangers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.