Successos

Seguretat

Policies amb ADN sintètic

Interior signa un conveni amb el grup Camós, de Vilamalla, per implantar el marcatge de béns amb ADN sintètic

La Generalitat en fa una prova a comarques gironines

Molts ajuntaments gironins ja tenen implantat aquest sistema

El departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya ha signat un conveni de col·laboració amb el grup Camós per implantar una nova tècnica forense avançada, que consisteix a marcar els béns amb ADN sintètic. Es tracta de la primera prova pilot a l'Estat espanyol i el conillet d'Índies seran les comarques gironines. El sistema és molt senzill però alhora molt efectiu: es tracta de marcar amb un esprai els objectes de valor amb una mena d'ADN sintètic per després, un cop recuperat l'objecte per la policia, saber-ne el propietari. Per poder detectar aquests productes cal un equipament concret: llanternes ultraviolades, diferents microscopis de diversa utilitat i una base de dades nacional certificada i homologada.

El director executiu del grup Camós, Eduard Camós, explica que aquest conveni amb el departament d'Interior i d'aplicació a les comarques gironines serà extensible a la resta de Catalunya. L'acord ha permès que, ja l'1 de febrer del 2012, la divisió Selecta DNA del grup Camós comencés a dotar amb aquesta nova tecnologia totes les comissaries de la policia autonòmica de la província de Girona, més la policia de trànsit i l'ARRO. Així mateix, l'associació de caps de policies locals de la demarcació també ha donat el seu suport al projecte per treballar en coordinació amb la policia autonòmica i la resta de forces i cossos de seguretat. D'altra banda, ja són molts els representants d'ajuntaments que han confiat en aquest sistema i hi han vist una bona eina per prevenir la delinqüència en els seus municipis, com ara els ajuntaments de Figueres, Llançà, Olot, la Jonquera, l'Escala, Castelló d'Empúries, Santa Cristina d'Aro i Platja d'Aro i tenen el conveni a l'assessoria jurídica la majoria dels ajuntaments de la demarcació.

Eduard Camós explica que la Federació d'Associacions de Veïns de Catalunya també participa en aquest projecte amb l'objectiu de col·laborar de forma activa en la difusió d'aquells sistemes que permetin prevenir i reduir els delictes contra els ciutadans.

D'altra banda, les associacions de comerciants, també estan en contacte amb la divisió Selecta DNA del grup Camós per implantar aquells sistemes que ajudin els seus associats.

Hi ha col·lectius que fa temps que es van incorporar a aquest projecte, com ara el Col·legi Oficial d'Orfebres de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya i Unió de Pagesos de Catalunya, que actualment treballen activament per aconseguir més prevenció entre els seus afiliats. Unió de Pagesos i Mossos d'Esquadra ja han posat en pràctica una prova pilot de prevenció entre els agricultors de Girona i que s'estendrà per tota Catalunya, amb els sistemes Selecta DNA del grup Camós. El director d'operacions de la firma, Joan Motera, també ha avançat que actualment hi ha en marxa tres projectes importants, tots tres d'àmbit estatal i europeu, i que per aquest motiu s'han hagut de posar en contacte amb forces i cossos de seguretat de diferents zones de l'Estat espanyol i que en breu se signaran convenis per fer efectius aquests projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.