Torna el foc a Vilopriu
Un incendi que va començar arran de carretera va cremar 12 hectàrees i va fer desallotjar vuit persones al poble que durant dècades ha registrat més focs intencionats
Se sospita que el foc d'ahir també va ser provocat
El que bombers, mossos i forestals temien i lluitaven per evitar, amb controls tot l'estiu, es va produir ahir: el foc va tornar a Vilopriu i, segons tots els indicis, de la mà de l'home, com tantes altres vegades.
La primera trucada de les prop de quatre-centes que es van registrar en qüestió de minuts al servei d'emergències es va rebre a les 13.07 i avisava de flames entre la zona de les piscines i el nucli de Valldevià. Els bombers van enviar-hi més de cinquanta dotacions terrestres i onze mitjans aeris i, com a primera mesura, van desallotjar la piscina, per poder anar a agafar aigua a les instal·lacions i, posteriorment, com a mesura de precaució, també van desallotjar les vuit persones que en aquell moment eren al nucli de Valldevià. Poc després de les cinc de la tarda, els bombers consideraven que el foc estava controlat i es calculava que havia cremat unes dotze hectàrees. Els canvis de vent que es van produir entre la una i les cinc de la tarda van propiciar el llançament de focus secundaris, que van dificultar l'extinció.
A causa del foc es va haver de tallar al trànsit durant tota la tarda la carretera GI-631, entre els quilòmetres 6 i 3, i també es va tallar la GIV-6232 entre els quilòmetres 0 i 3, entre Vilopriu i Camallera. L'incendi va començar arran de carretera i ahir els agents forestals començaven les anàlisis per intentar determinar quina va ser la causa i recollir indicis de l'autoria. Al punt on va començar el foc no es va trobar cap element incendiari, però la sospita és que va ser provocat amb alguna font, com podria ser un encenedor. Els Mossos treballaven ahir per comprovar on era a l'hora que va començar el foc el sospitós dels incendis del mes de març, Joan Portell, i també verificar si tenien coartada els altres sospitosos d'haver provocat focs en altres èpoques al municipi.
Els bombers comptaven mantenir un servei durant la nit, però també els Mossos i agents forestals, per controlar que cap incendiari no provés de tornar a calar foc. Avui Vilopriu està entre els municipis de més alt risc d'incendi forestal.
El municipi de Vilopriu és considerat una zona d'alt risc d'incendi forestal ja que durant dues dècades els incendiaris hi han actuat i per aquest motiu, aquest estiu, especialment sec, mossos i forestals hi han esmerçat esforços amb vigilàncies de camuflatge per dissuadir o atrapar els incendiaris. Des del mes de març quan es va detenir Joan Portell, àlies Vilopriu, com a sospitós d'haver provocat els quatre petits focs declarats el 9 de març, només s'havia detectat un conat d'incendi, que es va apagar sense que transcendís. Va ser el dissabte 21 de juliol, quan se celebrava un concert de festa major a l'església del poble. El petit foc es va produir el dia abans que s'iniciés el virulent incendi de l'Alt Empordà, que va arrasar milers d'hectàrees.
LES XIFRES
LES DATES
El foc del març: pendent de l'ADN
Tura SolerEl jutjat de la Bisbal encara no ha rebut els resultats de les proves d'ADN que es van fer per comprovar si a les burilles trobades al lloc del foc del 9 de març hi ha ADN del sospitós, Joan Portell, Vilopriu, que va ser detingut i posat en llibertat dos dies després. Joan Portell, un home acostumat a anar al bosc, caçador i fumador, es declara innocent de les imputacions. Com també sempre es van declarar innocents els altres sospitosos que en el seu moment els Mossos van detenir com a sospitosos de ser els incendiaris: el llavors jutge de pau Joan Lluís Feliu Grau i l'exalcalde Pere Cos Geli, ara regidor d'Unió, a l'oposició. Les causes contra Feliu i Cos es van acabar arxivant pel jutjat, que no va trobar proves. Els focs van començar a entrar a la vida quotidiana del poble pels volts del 1994, justament quan els tribunals van inhabilitar per sis anys per un delicte de prevaricació el llavors alcalde Pere Cos Geli.
Els danys del foc de l'Empordà, valorats en 1,3 milions
El balanç definitiu dels danys als municipis afectats pels incendis de l'Alt Empordà suma 1,3 milions d'euros. Es tracta de danys causats pel foc a béns públics de tretze ajuntaments, a més del Consorci Salines Basegoda i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. El que ha fet l'ens comarcal és revisar la documentació tramesa pels ajuntaments amb la valoració de pèrdues pel foc del 22 de juliol per tal de gestionar la petició d'ajudes al Departament de Governació de la Generalitat. El Consell també recollirà tots els diners que es recaptin amb actes benèfics per ajudar els damnificats i també per reconstruir els boscos i els enviarà també a Governació perquè la conselleria els reparteixi, segons va explicar ahir el president del Consell Comarcal en funcions, Joaquim Felip.
Dels 1,3 milions que els ajuntaments afectats han declarat en danys, 739.431 corresponen a Figueres, on han de fer nova la canonada d'aigua que abasteix la ciutat i que ve de Pont de Molins. També el Consell Comarcal demana 138.276 euros per reposar la senyalització del camí natural de la Muga i molts ponts i tanques que han quedat destruïts.
Per import, també destaquen les quantitats que han demanat la Jonquera (105.790 euros), Terrades (77.712) i Agullana (73.952).
A part, la plataforma #focempordà ha convocat un acte solidari per al 7 de setembre i la Iaeden vol recollir 13.000 euros.
Els anònims de la incendiària a sou
Des del passat mes de juny va tornar a aparèixer un altre element, a part dels focs, típic de la població de Vilopriu: els anònim relacionats amb els focs. El mes de juny, la redacció d'aquest diari va rebre una carta anònima, mecanografiada, de la qual s'atribuïa l'autoria una suposada dona, que també es declarava autora dels focs per encàrrec i a sou de dos personatges que anomena A i B. Ara la suposada incendiària a sou ha enviat dues cartes més, en què explica quina tècnica utilitzaven per calar foc i tenir temps de marxar i també assegura, entre moltes altres coses, que Joan Portell va ser víctima d'una denúncia que va formular un home que té l'àlies de Satanàs com a revenja perquè Portell no li havia pagat un deute. Diu que l'exjutge de pau Joan Lluís Feliu té una “assegurança de vida”: una filmació dels incendiaris al seu terreny. Afirma que escriu els anònims amb una màquina que li va regalar un mosso amant seu. Són missatges indesxifrables.