Successos

Policial

Guardians del fons del mar

El GEAS va intensificar l'estiu la vigilància al Port de la Selva per evitar curiosos, així com la sostracció de material, durant l'excavació en un vaixell enfonsat en època romana

Els arqueòlegs estudien l'estructura del buc

L'afany de col·leccionisme, el comerç il·legal d'antiguitats o el desig d'emportar-se un trofeu com a record d'una immersió al mar pot destruir de manera irreparable els jaciments arqueològics subaquàtics. La lluita contra el contraban i l'espoli d'aquesta herència comuna forma part de les missions dels agents del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, que en aquest camp treballen en estreta col·laboració amb el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) del Departament de Cultura de la Generalitat. Fernando Aguirre, el cap del GEAS a la demarcació, amb seu a l'Estartit, explica que la unitat està operativa “a temps complet” i, diàriament, s'efectuen rondes preventives de control al llarg de la costa gironina. Durant l'agost, a més, els efectius s'han encarregat de vigilar que ningú entorpís l'excavació que diversos arqueòlegs han realitzat en un vaixell d'onze metres de llargada que es troba al fons del mar, al Port de la Selva. Segons el responsable del CASC, Gustau Vivar, es tracta d'una embarcació d'època romana. La seva càrrega va ser espoliada per complet entre els anys 60 i 70. Se sap que el vaixell es dedicava al comerç, anava carregat d'àmfores de vi d'uns forns de Badalona i, quan va naufragar, es dirigia a Narbona. L'anàlisi del buc se centra en la seva arquitectura naval perquè es vol aprofundir en com es construïen les embarcacions ara fa 2.000 anys. Actualment, se'n conserva la part inferior de fusta que correspon al terra de la bodega, la quilla, les rodes, les peces de la carcassa, el folre extern i algunes taules. Com és lògic per la infinitat de temps que l'estructura porta submergida, la fusta ha perdut les seves qualitats i “sembla mantega”, descriu Vivar, qui afegeix que compten amb un laboratori especialitzat per tractar el material orgànic: un procés que en ocasions dura 4 o 5 anys. Si finalment s'acorda exposar les peces en un museu hauran de passar pel laboratori, ja que “quan el material orgànic surt de l'aigua es degrada i en 2 o 3 dies s'acaba convertint en pols”.

Per vetllar per l'excavació del Port de la Selva i evitar-hi curiosos, els especialistes del GEAS van intensificar les inspeccions oculars subaquàtiques, les rondes amb llanxes, l'observació des de terra amb prismàtics i, de manera permanent, la Guàrdia Civil compta amb els radars i les càmeres del Sistema Integrat de Vigilància Exterior (SIVE), capaç de detectar embarcacions de només 1 metre i mig de llarg. I, per desinflar les possibles ànsies d'alguns bussejadors de veure el vaixell, Aguirre i Vivar avancen que a la zona no hi observaran res perquè els jaciments es tapen: “Sempre s'intenta fer-ho de manera natural: amb sorra o es col·loquen sacs on s'hi enganxa la vegetació, fins a convertir-se en un túmul d'algues”.

Aprofiten per recordar “que el patrimoni subaquàtic és de tots i que la seva gestió està a mans del govern”: “El que es destrueix és irrecuperable. Valorar la multa a què s'afronta una persona que elimina informació de 200 anys abans de Crist és difícil de quantificar, tot i que les sancions per via administrativa poden arribar als 500.000 euros. És important que qui trobi una peça casualment avisi l'administració, no la toqui i que, sobretot, no la tregui de l'aigua”. Per sort, sentencien, “cada cop la gent està més sensibilitzada que els jaciments s'han de respectar i que no són una mercaderia per ser venuda”.

400
Jaciments arqueològics subaquàtics hi ha en aigües de la demarcació, que es concentren, sobretot, al Baix i l'Alt Empordà. Les troballes més freqüents són àmfores i vaixells d'època clàssica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.