Successos

maresme

Malgrat de Mar rebaixa els delictes un 10% en quatre anys

Les estrebades i els robatoris amb violència pugen significativament el 2012 i són els punts negres a resoldre

L'Ajuntament es compromet a ampliar el compromís del cos amb la policia

Malgrat de Mar ha presentat aquesta setmana les dades sobre seguretat local, confirmant que en quatre anys el nombre global de delictes al municipi ha baixat un 10% i s'ha situat en 89 casos per cada 1.000 habitants. L'any 2012 es van comptabilitzar un total de 1.700 delictes i faltes –l'any 2008 hi va haver 1.888– que, segons l'inspector en cap de la policia local, Joaquim Martínez, evidencien que la tasca desenvolupada pel cos “és la correcta”. Tot i això, Martínez va explicar que en el conjunt delictiu l'any passat van augmentar de forma significativa dues tipologies, especialment durant els mesos d'estiu, com són les estrebades amb un 23% més i els robatoris amb violència amb un 73% més. “L'increment respon a un grup de joves que actuaven al municipi i que quan van ser localitzats i neutralitzats els delictes van baixar en picat”, va dir l'inspector en cap que va afegir que es continuarà treballant en aquest camp considerat una de les prioritats del cos a resoldre. Una altra dada negativa és l'augment dels maltractaments en l'àmbit familiar amb un total de 46 casos el 2012. A l'altra plat de la balança hi ha la baixada dels robatoris amb força a domicilis, amb un 18% menys respecte al 2011 i a empreses amb un 19% menys i els robatoris de furt de vehicles, -30% i robatoris amb força a l'interior de vehicles, -21%. Els furts també es redueixen en un 18%.

Pel què fa a la seguretat viària, Malgrat es felicita del “notable descens dels accidents amb ferits tot i el repunt del 2012”. En global, una reducció del 62% en cinc anys. “El control de les infraccions dinàmiques i les mesures de seguretat actives i passives i els nombrosos controls han estat determinants”, destaca el cap de la policia local.

Finalment, en l'àmbit de les ordenances municipals i de civisme, l'any passat es van aixecar 1.074 actes, principalment vinculats al consum d'alcohol al carrer. “L'actuació policial ha permès rebaixar la despesa municipal en la reparació d'actes vandàlics passant dels 60.000 euros el 2010 a 41.466 l'any 2012”, va precisar Joaquim Martínez que va recordar que els agents realitzen una intensa formació, 109 hores l'any passat, com a complement a la seva feina.

Més compromís amb la ciutadania

El regidor de Governació de l'Ajuntament de Malgrat, Valentín Rodríguez (PSC) va avançar tres objectius nous que han d'incrementar el grau de compromís del cos policial amb la ciutadania del municipi. El primer serà, precisament, una carta de compromís que es presentarà al maig on s'incidirà en el temps de resposta dels agents davant del requeriment dels seus serveis. “També tenim previst organitzar una junta de seguretat pública oberta als veïns perquè a banda de rebre informació de primera mà també tinguin l'oportunitat de fer-nos arribar en directe les seves demandes”, va assenyalar. Finalment, es vol donar oficialitat al sistema de mediació que cada cop més està agafant importància a l'hora de resoldre de forma satisfactòria tot tipus de problemes de convivència. “Es formarà expressament un agent en aquest camp”, va dir. Per Rodríguez, les dades sobre seguretat a Malgrat són “bones” però “no ens hem de deixar dur per l'eufòria hem de treballar cada dia per guanyar-nos la confiança dels malgratencs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.