Els bombers mantenen a ratlla el foc dels Ports, que ha cremat més de 1.100 hectàrees
Tot i que l'origen de l'incendi no es coneixerà fins que estigui controlat, les investigacions indiquen el factor humà com a causant
La intensa batalla contra el foc va persistir ahir per tercer dia consecutiu al Parc Natural dels Ports, on a l'hora de tancar aquesta edició el perímetre afectat havia crescut molt poc respecte al matí, i es mantenia entorn de les 1.140 hectàrees de massa forestal cremada. Malgrat que l'incendi seguia viu, es van poder notar dosis d'optimisme per primera vegada. No obstant això, els bombers encara no el donaven oficialment per controlat per si es produïa una revifalla, tal com ja va passar 48 hores abans. A aquesta millora de la situació hi va contribuir la petita treva que va donar el vent de ponent a la tarda, ja que no va ser tan intens com dimarts i dimecres.
Pel que fa a l'activitat del foc, ahir a darrera hora el cap de l'incendi cremava molt lentament en sentit nord-est, en direcció a la localitat de Prat de Comte; el flanc esquerre es movia en paral·lel a la carretera T-330 –aquí, les flames estaven compreses sobretot entre els punts quilomètrics 17 i 23–, mentre que el flanc dret estava a una zona rocosa, molt propera al tossal d'Engrilló. Amb tot, el secretari general d'Interior del govern català, Joan Boada, va detallar que els efectius van aconseguir que no hi hagués «cap front important que avancés activament», si bé a última hora sí que hi seguien havent «fumeroles» a l'interior del perímetre afectat. És precisament contra aquests punts calents que se centrava el treball del cos de bombers, tant amb mitjans terrestres com aeris. Aquests darrers, sobretot es van concentrar fins que es va fer fosc a abocar aigua a les zones de difícil accés, que és on hi ha un sotabosc més frondós.
Origen més clar
Paral·lelament a les tasques d'extinció, el Cos d'Agents Rurals (CAR) segueix intentant esbrinar la causa de l'incendi, que indiquen que pot ser un factor humà, malgrat que aquesta hipòtesi encara no s'ha certificat i probablement no es coneixerà fins que es tingui controlat. Segons fonts dels agents rurals, aquests ja comencen a tenir pistes clares sobre el succés i descarten «completament» que a la zona on es va originar el foc (que és un espai força freqüentat per excursionistes) hi hagués un abocador incontrolat tal com en un principi deien alguns veïns. Per ara, els investigadors segueixen interrogant tant als propietaris de les finques properes –que van ser els primers d'arribar–, com al primer relleu de bombers que hi va acudir. Des del CAR assenyalaven ahir que la recerca «no ha estat fàcil», ja que hi ha clars factors que la compliquen, com ara l'orografia del terreny on es va declarar el sinistre –la zona del Mas de Sotorres–i el fet que la direcció del vent «no era homogènia» quan es va iniciar –entre les 21.03 i les 21.17 h del dilluns–. «En pocs segons, les ràfegues van fer un gir de 140 a 200 graus, el que representa virar pràcticament de nord a sud», explicaven les mateixes fonts. A més, la foscor d'aquella hora també obstaculitza la tasca per saber com va començar la tragèdia perquè als bombers els era difícil prendre punts de referència.
Notícies relacionades
Notícies de ...
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 24-07-2009, Pàgina 6
- El Punt. Barcelona 24-07-2009, Pàgina 6
- El Punt. Camp de Tarragona 24-07-2009, Pàgina 2
- El Punt. Comarques Gironines 24-07-2009, Pàgina 24
- El Punt. Penedès 24-07-2009, Pàgina 6
- El Punt. Maresme 24-07-2009, Pàgina 6
- El Punt. Vallès Occidental 24-07-2009, Pàgina 6