Cent trenta fets penals al dia al 2013
Cada dia es realitzen una mitjana de catorze arrestos a la demarcació de Girona
Les estrebades pugen un 40%, mentre que baixen la majoria de delictes
La radiografia de la seguretat a la demarcació revela que, durant el 2013, es van detectar un total de 47.716 fets penals, una xifra que representa una mitjana de 130 d'aquests casos coneguts diàriament a la regió policial de Girona i un índex de criminalitat de 63,91 delictes per cada 1.000 habitants. Aquesta dada, però, es considera distorsionada ja que es calcula sobre els ciutadans censats a les comarques gironines sense tenir en compte el gruix de la població fluctuant que hi ha sobretot durant les temporades turístiques. Pel que fa a les detencions, l'any passat, entre els Mossos d'Esquadra i les policies locals en van fer 5.116, cosa que representa que es practiquen 14 arrestos al dia. Al 2012, se'n van efectuar 5.380: un 4,91% més que al 2013.
Les dades sobre seguretat van ser presentades en públic ahir pel director de la policia, Manel Prat, el director dels serveis d'Interior a Girona, Albert Ballesta, i el comissari cap dels Mossos a la demarcació de Girona, Joaquim Belenguer. Van considerar, en paraules de Prat, que “la salut de la seguretat ciutadana és bona” perquè les xifres apunten una “davallada suau” dels delictes en els darrers anys. Al 2012, els fets penals coneguts van ascendir a 50.665; el 2011, a 50.163, i el 2010, a 52.982.
Prat va remarcar que desconeix on s'hauria de posar el llindar per dir que la seguretat està a nivells prou òptims. “No sé on hauria d'estar el límit, com no sé on pot arribar la marca dels 100 metres lliures o la del salt d'alçada. Però mentre hi hagi un sol fet delictiu, la policia ha d'estar en tensió per evitar-lo”, va apuntar.
Les dades presentades ahir assenyalen una lleugera reducció dels robatoris en general, excepte els d'una modalitat molt específica: les estrebades. Durant l'any 2013 se'n van detectar 334, mentre que al 2012 havien estat 294. L'augment ha estat del 40%. Prat va atribuir aquesta tendència a la pujada del preu de l'or que ha pogut animar els lladres a estirar les cadenes i joies, sobretot a la gent gran. També hi ha influït l'interès per arrabassar els telèfons mòbils, que han esdevingut un botí preuat.
El comissari Joaquim Belenguer va assegurar que el perfil dels lladres que ara cometen els robatoris violents (al 2013 se'n van perpetrar 45, 9 menys que al 2012) ha canviat. Segons afirma, ara ja no són grups especialitzats com al 2006, quan aquests assalts els perpetraven “bandes d'albanokosovars que eren molt violents amb les víctimes”. Segons Belenguer, els autors dels 45 assalts de l'any passat són “delinqüents ordinaris en els límits de la marginalitat, tal com hem comprovat arran de l'anàlisi del perfil d'alguns que hem detingut i d'altres que pensem arrestar”. Tot i qualificar-los de poc especialitzats, Belenguer va admetre que són difícils de detenir perquè van amb la cara tapada i són “vils i covards” perquè trien les seves víctimes entre la gent més vulnerable, com ara persones grans. El comissari també va voler remarcar que al darrere d'algun dels assalts violents hi ha una revenja o un robatori per afers de drogues.
L'objectiu en matèria d'assalts violents és “retornar als números dels anys anteriors”. Al 2010 n'hi va haver 38 i al 2011, 29. “No estic content encara que s'hagin reduït. Les dades són bones, han baixat gairebé tots els delictes, però no podem incórrer en triomfalismes”, va manifestar el comissari. Belenguer també va especificar que “ja no queda delinqüència especialitzada, com els que saquejaven empreses”. Va destacar que al 2013 només s'havien perpetrat cinc robatoris a bancs i un en una joieria. No va mencionar, en canvi, el reguitzell de robatoris que ha comès un grup que s'ha especialitzat a arrencar les màquines de tabac de les gasolineres que tanquen a la nit; si bé va afegir que “avui en dia hi ha una delinqüència més ocasional”.
Belenguer, així mateix, va aportar com a dada la resolució de 67 casos de robatoris silenciosos, la detenció de 7 d'aquests lladres i la imputació de 5 més. Va aprofitar, en aquest punt, per expressar la confiança que té en l'AIC (àrea d'investigació criminal), el grup dels Mossos que s'ocupa de resoldre els delictes més greus que tenen lloc a les comarques gironines.
Les resolucions
Els responsables d'Interior van aportar també les dades dels nivells de resolució, que són molt elevats en el cas dels delictes contra les persones (s'han resolt 435 dels 504 casos, un 86%). És molt reduït, en canvi, en els casos dels delictes contra el patrimoni, que té només un 20% de resolucions. Es van resoldre 4.473 dels 22.273 robatoris detectats l'any 2013. El que té un índex més elevat (un 91,30%) a les estadístiques es cataloga com a altres, en què hi consta el tràfic de drogues, que és un delicte que quan s'inclou a les estadístiques és quan ja s'ha resolt.
El cas de Cabanes es perfila com un accident
La investigació dels Mossos de la mort de Nathalie Martos, la veïna de Narbona trobada sense vida en un canal de reg de Cabanes, es decanta cap a la tesi de la mort accidental. Per aquest motiu aquest cas, que es va obrir com a homicidi, no ha estat inclòs finalment en les estadístiques com a tal. Creuen possible que morís d'un cop en caure, tot i que no tenia aigua als pulmons.
Cinquanta quatre casos de violacions detectats
L'agressió sexual és un dels delictes contra les persones que va baixar durant el 2013, però tot i així se'n van denunciar 54 casos. L'any anterior, el nombre de violacions que van ser investigades van ser 60. És a dir, que aquests delictes han disminuït un 10%. Quaranta-sis dels cinquanta-quatre casos es considera que han estat resolts policialment, segons les dades presentades ahir.
Baixa un xic el nombre de menors que delinqueixen
Les dades de seguretat revelen que els menors s'han fet un espai en el món delinqüencial. Durant el 2013, es van detectar 731 fets penals amb menors implicats com a autors. Aquesta xifra encara va ser una mica més elevada l'any anterior, quan els casos amb menors implicats van ser 788. I pel que fa a menors com a víctimes, l'any passat es van comptabilitzar 1.496 casos i, al 2012, 1.427.