Successos

SEGURETAT

Pensionista, d'ONG i buscat per bandit

Un dels empresonats pels atacs al Paradise, condemnat a França per associació de malfactors, diu que és pensionista i treballa per a una ONG

Carmelo Guagenti, arrestat a premià de Mar per la seva relació amb els atacs amb la bomba contra el Paradise de la Jonquera vivia amagat a Premià de Mar, era client habitual de les prostitutes dels club de la Jonquera, tot i que tenia pendent una ordre europea de detenció i entrega (Oede) de les autoritats franceses, que el 2013 l'havien condemnat perquè era membre d'un grup de malfactors que feien tràfic de droga entre Espanya i França feia servir fins i tot helicòpters. En la seva declaració davant del jutjat de Figueres, el 24 de gener passat, Guagenti es va desvincular totalment de la col·locació dels explosius al Paradise i va dir que coneixia Xavier Jaume Peña, un dels set arrestats pels atemptats, i que a través d'ell també va conèixer la resta dels arrestats. Guagenti va confessar al jutge que a l'Estat francès tenia antecedents per “assassinat” (càrrec que no li constava a la petició d'entrega) i per associació de malfactors. Però va assegurar que els seus mitjans de vida ara són totalment legals. Assegura que té una empresa a Romania, entre l'Estat francès (on cobra una pensió de 600 euros), Madrid i Catalunya. Diu que aquí treballa per a una ONG i que el nivell de solidaritat de la seva família és tal que té un germà a Madrid que presideix una altra ONG que cada dia dóna menjar a 300 persones. En l'escorcoll a la casa de Guagenti, els Mossos hi van trobar documents d'identitat i permisos de conduir búlgars a nom de Raphael Raymond Jean Bantegnie i Moncho Dimitrov Vusheu que tenien la foto de Guagenti. Guagenti, que té la nacionalitat francesa, va admetre que els havia comprat a un búlgar per 300 euros per si mai els necessitava, però va dir que no havia pensat fer-los servir per res concret.

Després de la seva declaració, el jutjat de Figueres li va confirmar la presó provisional pel cas del Paradise i, després, Guagenti va ser traslladat a l'Audiència Nacional per l'ordre de detenció de l'Estat francès i se li va dictar llibertat per aquesta causa. Ara el seu lletrat, Joaquim Bech de Careda, prepara la petició de llibertat per la causa del Paradise. Guagenti va ser implicat per una prostituta que va declarar que vuit mesos abans dels atacs “un client francès, guapo” que ja havia conegut al Dallas li va dir: “Val més que marxis perquè aquest club un dia explotarà.” Els Mossos van considerar incriminador aquest consell del client profeta. Un altre dels arrestats, Felip Espriu, va incriminar Guagenti amb suposicions. Va dir que suposava que com que Guagenti era amic de Reyes Romera, l'amo del Dallas, Romera potser havia encarregat que Guagenti encarregués els atacs als seus amics: indicis pocs sòlids.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.