Els policies locals s'alien amb les càmeres
Una dotzena de municipis gironins ja tenen instal·lats 85 dispositius de videovigilància al carrer
Durant el 2014 la quantitat es doblarà
Les policies locals de la demarcació cada cop amplien més les tasques de seguretat amb el suport de càmeres de videovigilància, que els permeten tenir més ulls per controlar els seus nuclis. Així ho demostren les dades que va fer públiques ahir l'Associació de Caps de Policia Local de Municipis de les Comarques Gironines, que indiquen que actualment n'hi ha instal·lades 85, i durant el 2014 es preveu que aquesta quantitat es dobli.
La utilització d'aquests dispositius és un element que incideix d'una manera important tant per millorar la fluïdesa del trànsit al carrer com en l'àmbit de la prevenció i resolució de fets delictius, segons va explicar Ignasi López, el secretari de l'associació i cap de la Policia Municipal d'Olot. “Cada vegada més, la tecnologia et permet estar a tot arreu; és clar que no podem tenir un policia a cada cantonada, però sí en determinats llocs, i de manera permanent, hi podem posar una càmera.”
A banda de les de trànsit, on habitualment s'ubiquen és en àrees comercials que s'han de protegir més bé perquè hi ha un índex més elevat de robatoris, així com en zones residencials, que darrerament han estat víctimes d'assalts violents. Precisament, són aquest tipus de robatoris que han impulsat molts ajuntament gironins a optar per les noves tecnologies. Avui dia, són 49 les càmeres de trànsit que hi ha repartides als municipis de la demarcació i 36 de seguretat ciutadana, que també estan activades. Aquest any, n'hi ha projectades una desena més de trànsit i almenys 35 de seguretat ciutadana. Així, en finalitzar el 2014, les dades assenyalen que a tota la demarcació hi haurà 57 càmeres per controlar els vehicles en el casc urbà de les poblacions, i 49 de seguretat ciutadana: “Per protegir els nostres carrers, els nostres comerços i les persones”, va remarcar el cap de la policia l'Olot. López està convençut que les noves tecnologies han contribuït a reduir el nombre de delictes, tal com indiquen les estadístiques. En aquest sentit, Josep Maria Riera, president de l'Associació de Caps de Policies Locals i cap de la Guàrdia Urbana de Figueres, va destacar l'esforç de les administracions municipals per incloure en els seus pressupostos presents i futurs la col·locació d'aquests dispositius a la via pública. Uns aparells que, segons Riera, seran útils tant per als policies locals com per als Mossos per prevenir i intentar resoldre els fets il·lícits. En total, hi ha una dotzena de localitats que ja en disposen o que en els pròxims mesos tenen previst instal·lar-les, com ara Banyoles, Blanes, Girona, Figueres, Castelló d'Empúries, Olot, Lloret de Mar, Palamós, Platja d'Aro, Santa Cristina d'Aro, la Bisbal d'Empordà, Santa Coloma de Farners i la Jonquera. Platja d'Aro és un dels municipis que han apostat més per implantar aquesta mesura. Amb un pressupost de 250.000 euros, disposarà, a partir del mes de juny, d'una vintena d'aparells destinats a prevenir robatoris en urbanitzacions, al centre urbà i lectors de matrícules. Una altra població que està en tràmits per rebre l'autorització de la Comissió de Videovigilància de Catalunya és Santa Coloma de Farners, que vol posar sis càmeres per controlar la seguretat ciutadana. Girona, per la seva banda, en col·locarà una a la plaça Pablo Picasso del barri de Vila-roja, i la Jonquera en té previstes una quinzena pròximament.
L'associació de policies locals vol deixar molt clar que la instal·lació de càmeres és un complement, una ajuda a la vigilància, i no pas una substitució dels actuals o futurs agents que estiguin en els cossos de seguretat.
Els municipals han fet 1.816 detencions, el 35%
T.S./ G.P./ O.PEls agents de les policies locals de les comarques gironines, segons les dades que van presentar ahir a la Bisbal, van dur a terme un total de 1.816 detencions el 2013, fet que representa el 35% del total dels 5.112 arrestos practicats l'any passat entre municipals i Mossos d'Esquadra. Pel que fa als atestats i denúncies en l'àmbit penal, la quantitat de 14.919 corresponent als cossos locals significa un 31,2% del global de casos coneguts entre els dos cossos: 47.716.
Les dades demostren que les policies locals, que disposen de 1.039 agents a les comarques gironines, en comparació dels 1.900 efectius dels Mossos que hi ha desplegats, tenen un paper cabdal en el camp de la seguretat a la demarcació. De les 1.816 detencions comptabilitzades per les policies locals el 2013, 128 van ser per robatoris amb violència i intimidació, 200 per robatoris amb força i 197 per delictes contra les persones. En l'àmbit penal del trànsit, es van efectuar quatre detencions per excés de velocitat, 757 per haver conduït begut o drogat, 59 per no haver-se volgut sotmetre a les proves, 487 per haver circulat sense permís i 31 per conducció temerària. De dispositius d'alcohol i drogues, se'n van muntar 1.470, que van servir per controlar 13.160 vehicles, i que es van saldar amb 1.208 denúncies administratives per consum d'alcohol. I, de velocitat, es van executar 106 campanyes i 11.360 controls, i es van denunciar 12.590 infractors.
Accidents
Els municipals gironins van fer l'any passat 4.163 atestats d'accidents de trànsit sense ferits, 882 amb ferits lleus, 212 amb ferits greus i un cas d'accident mortal, respecte als tres que es van registrar el 2012. En matèria de seguretat ciutadana, van realitzar 4.038 controls, van retirar 302 armes prohibides i van aixecar 1.887 actes per tinença i consum de drogues. Els serveis de suport a la fiscalia i als jutjats van arribar als 15.439; i en el camp de la policia assistencial es van efectuar 745 serveis de teleassistència a gent gran que viu sola i es van impartir 526 classes d'educació per a la mobilitat.
Continua estancada la millora de l'efectivitat del 112
Parlant de noves tecnologies, Riera va deixar entreveure que, un any després de les reclamacions que van fer els caps policials gironins durant la reunió del 2013, continua estancada la millora del funcionament del sistema d'emergències 112. Tal com està pensat, el sistema actual no és del tot operatiu, entre altres aspectes perquè discrimina el servei per cossos i no pas per la proximitat a la zona on s'ha produït la incidència. El responsable policial va detallar que encara s'està en el procés d'implantació del programari basat en tecnologia GPS, que permetrà que el 112 avisi la patrulla que estigui més a prop del lloc dels fets.
D'altra banda, durant la trobada de l'Associació de Caps de la Policia Local de Municipis de les Comarques Gironines, que va tenir lloc ahir a la Bisbal d'Empordà, els responsables policials van acordar entrar a formar part de l'Associació de Caps i Comandaments de Policies Locals de Catalunya (Accpol). Això possibilitarà que el col·lectiu gironí tingui veu quan hagi de tractar assumptes globals de les policies locals de Catalunya directament amb la conselleria d'Interior de la Generalitat. Es tracta, bàsicament, d'aspectes tècnics de coordinació, com ara les xarxes de telecomunicacions que comparteixen els cossos policials o traslladar peticions que afecten de manera general com ara la millora del 112. En l'àmbit territorial no canviarà en res, perquè l'associació gironina continuarà tenint els contactes habituals amb la Generalitat a través de la delegació, que dirigeix Albert Ballesta.