El ram de la lladregueria fa el seu agost
S'emporten begudes valorades en 9.000 euros i un camió de l'empresa, a Balmanya de Vidreres
Un home armat amb una pistola atraca un Fes Més a Girona
Saquejos nocturns a empreses, atracaments a mà armada, robatoris amb l'engany de la roda punxada... perpetrats els darrers dies evidencien que els lladres treballen de valent a l'estiu.
El magatzem de l'empresa Balmanya de Vidreres, dedicada a la distribució de refrescos i begudes, va ser saquejat el 30 de juliol a la matinada. Els lladres van entrar a la nau, situada al carrer Doctor Fleming, per la part posterior esbotzant una porta metàl·lica. “Sabien el que feien”, explica Josep Maria Balmanya, responsable de l'empresa. Van aconseguir esquivar els sensors volumètrics que tenen instal·lats i van accedir fins a la part del davant, on hi ha el magatzem de les begudes. Els lladres van seleccionar el material que els interessava: licors destinats als locals nocturns (ginebra, vodka, rom...) i van descartar altres licors, com ara l'Anís del Mono, tot i que valuosos i que tenen bona sortida al mercat, que són més propis de cafeteries. “Tot i que es veia ben bé que havien remenat les caixes d'Anís del Mono dolç, no se'n van endur cap ampolla”, remarca Balmanya. Els lladres sí que es van endur molts paquets de cafè. Quan van tenir seleccionat tot el material que els interessava, els lladres van aconseguir obrir la porta principal, també esquivant els sensors, i van anar forçant els panys dels camions de repartiment fins que van aconseguir engegar-ne un. El van carregar amb tot el material i van fugir. Els responsables de l'empresa calculen que el valor del botí puja a 9.000 euros en begudes sense comptar el camió, que fins ara no ha estat recuperat. El camió és un Nissan Atleon amb matrícula 5404 BVW retolat amb el logotip d'Estrella Damm (com els de la foto). Els amos del vehicle confien que l'hagin deixat abandonat en algun polígon o descampat un cop buidada la mercaderia i demanen que si algú el veu els ho faci saber. El robatori del vehicle en plena temporada d'estiu els perjudica especialment. Els responsables de Balmanya han donat veus entre els professionals del transport per si algú detecta el camió i fa uns dies van anar fins a la Jonquera perquè un xòfer va dir que havia vist un vehicle que s'hi assemblava però no el van pas trobar. L'empresa sospita que el material que els han robat els lladres el venen mercat negre i que va destinat a empreses d'oci nocturn. Els Mossos van anar a fer la inspecció del local però, tot i que els lladres van remenar tot el magatzem, tot apunta que duien guants i, per tant, no es trobaran empremtes. Ara feia uns tres anys que a Balmanya no s'havia produït cap robatori, però els empresaris recorden que han estat víctimes de tot un ventall de modalitats delictives: hi han entrat fent forats, els han atracat armats amb pistola, van tirar per terra la mestressa pel carrer un dia que anava a portar la recaptació i, a àmbit personal, els silenciosos els han visitat a casa.
Assalt a Darnés
Una altra empresa del sector de les begudes, Casa Darnés, va rebre la visita de lladres dissabte a la matinada, a la nau de Mont-ras. En aquesta ocasió, però, els assaltants, que van manipular els comptadors de la llum per evitar les alarmes, tenien com a objectiu la caixa forta. Però no van aconseguir obrir-la. En canvi, el 23 de març, els lladres que van assaltar la nau de Darnés arran de l'N-260 a Garriguella van rebentar la caixa forta amb una serra radial.
Empleat encanonat
Dissabte passat, cap a les set de la tarda, l'empleat que atén el taulell a la central de bricolatge de Fes Més (Fustes Esteba) de la carretera de Sant Feliu, a Girona, es va trobar de cop i volta amb una pistola apuntant-lo a boca de canó. “Tira't cap enrere, tira't cap enrere”, li va ordenar, en castellà, l'atracador, que en qüestió de segons, des de l'altre costat del taulell, va arrencar la caixa de la recaptació i se la va endur tota plegada. L'empleat no va poder veure la cara a l'atracador, que duia un passamuntanyes i una dessuadora amb caputxa, per tapar-se el rostre. L'empleat no pot assegurar si l'arma era real o simulada, però diu que era una eina prou intimidadora. L'atracador va fugir corrent amb la caixa a les mans i tot apunta que un cop a l'exterior l'esperava un còmplice amb un cotxe i que van fugir amb el vehicle en direcció cap al barri de la Font de la Pólvora. A través de testimonis i de les imatges de les càmeres d'establiments de la zona, els Mossos van deduir que l'atracador i el seu còmplice havien fugit amb un Volkswagen Golf de color vermell. Tot i que van donar avís a totes les patrulles policials de la zona, no va ser possible localitzar els dos sospitosos. S'investiga si l'atracador del Fes Més Fustes Esteba té relació amb l'atracament perpetrat el diumenge 13 de juliol a la gasolinera Repsol situada a uns 200 metres del magatzem de bricolatge, a la mateixa carretera de Sant Feliu. La gasolinera va ser atracada pels volts de les set de la tarda en un moment en què no circulava ningú. L'assaltant va amenaçar l'empleat amb un ganivet de grans dimensions. Al mes de març aquesta gasolinera també va ser atracada, en aquella ocasió per un home que esgrimia una arma de foc.
Truc de la roda punxada i 1.000 euros de botí
Una família de turistes belgues que circulaven en cotxe per la carretera de Figueres a Roses van ser víctimes del truc de la roda punxada i els van robar 1.000 euros que la dona duia dins d'una bossa penjada. Els belgues es van aturar, aproximadament a l'altura del quilòmetre 29 de la C-260, a prop de Figueres, perquè un home que anava amb una furgoneta Renault Kangoo els va fer senyals per fer-los entendre que tenien una roda del seu vehicle rebentada. Els turistes, incauts, van fer cas dels senyals del que ells pensaven que era un conductor solidari i es van aturar i van baixar a mirar la roda. Llavors el lladre va arrabassar la bossa que la dona duia penjada i, segons la denúncia que van presentar els belgues, es va endur un botí de 1.000 euros. El lladres que fan el truc de la roda punxada solien tenir el seu camp de treball habitual a l'autopista, però el cas dels turistes belgues evidencia que també han començat a operar a les carreteres comarcals.