Els mossos, a punt per salvar vides
Les patrulles de seguretat ciutadana de la demarcació de Girona portaran desfibril·ladors mòbils
La Diputació ha cedit 74 aparells a la policia
Uns 1.400 agents rebran formació sanitària
Conscients que cada segon és cabdal en els casos de persones que pateixen una aturada cardíaca, a la demarcació de Girona s'està instaurant un pla pioner a Catalunya per reduir el temps de reacció a l'hora d'atendre les víctimes. Aquesta iniciativa gira entorn dels Mossos d'Esquadra, que dins les seves tasques estan incorporant les sanitàries. Per fer-ho possible, l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut) ha dotat el cos policial de 74 desfibril·ladors mòbils. A partir d'ara, els cotxes patrulla de seguretat ciutadana que presten servei al territori portaran un d'aquests aparells al maleter. Aquesta novetat és possible gràcies a un conveni entre el Dipsalut i el Departament d'Interior de la Generalitat, que van segellar ahir aquest acord amb un objectiu clar: salvar vides.
El Dipsalut es farà càrrec del manteniment dels desfibril·ladors. Es tracta d'aparells automàtics, idèntics als que la Diputació ha implantat en el marc del programa Girona, territori cardioprotegit. Per formar els mossos en els passos que cal seguir quan algú pateix aquesta afectació i ensenyar-los a utilitzar exactament aquests sistemes, el Dipsalut també ofereix cursos de formació gratuïts als agents. De moment, des del juny fins ara, ja hi han passat els efectius de les comissaries de Figueres, la Bisbal d'Empordà, Santa Coloma de Farners i Olot. Segons va avançar el president de la Diputació, Joan Giraut, la previsió és que, abans de finals d'octubre, s'haurà arribat a totes les comarques, i que hauran rebut la formació 1.417 agents.
Amb aquest acord s'incrementa fins a 200 el nombre de desfibril·ladors mòbils a les comarques gironines. Des del 2011, les policies locals i els professionals de Protecció Civil, per exemple, ja en duen als vehicles. Des d'aleshores fins ara, gràcies a aquests aparells han pogut salvar divuit vides. I és que els cossos policials sovint són els primers a arribar al lloc de l'incident, i el fet que vagin equipats amb aquest mecanisme pot ser vital.
A més de Giraut i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en l'acte, també hi van participar el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy; el vicepresident primer del Dipsalut, Josep Maria Corominas, i el delegat territorial del govern de la Generalitat, Eudald Casadesús. En la sessió, tant Giraut com Espadaler van subratllar que, malgrat que les policies locals gironines disposen de desfibril·ladors, també hi ha municipis on aquest cos no existeix, i on en situacions d'emergència els mossos són els primers que hi arriben. El conseller va afegir, a més, que la intenció és estendre arreu de Catalunya aquest pla, dotant amb desfibril·ladors totes les patrulles dels Mossos que pentinen els carrers del país.
La teleassistència, per combatre els maltractaments
A les comarques gironines, el servei local de teleassistència es va engegar ara fa sis anys. Dirigit a gent gran o amb discapacitat que volen continuar vivint a casa seva amb seguretat i tranquil·litat, l'objectiu era poder atendre'ls amb rapidesa en cas de malalties, caigudes o accidents. Per això, els usuaris porten un polsador penjat del coll. Si es dóna alguna emergència, quan premen el botó, hi ha un teleoperador a l'altra banda que els atén i alerta els serveis mèdics. Tot i això, el cert és que la teleassistència també té altres potencialitats i no només és efectiva en temes sanitaris. Per exemple, permet contactar amb els ancians en episodis de catàstrofes naturals –com ara focs i nevades–, per donar-los consells i saber com estan, i s'ha revelat com un dispositiu d'autoprotecció. Per estendre'n els usos, la Diputació i Interior van signar ahir un conveni que estableix la formació i l'assessorament a càrrec dels Mossos en matèria de seguretat i detecció de situacions de risc als professionals de la teleassistència que tenen contacte directe amb els usuaris. Espadaler va posar l'accent en el fet que s'elaborarà un protocol per descobrir i prevenir casos de maltractament en aquest col·lectiu i actuar si es produeixen. “La teleassistència servirà d'enllaç per fer aflorar aquestes realitats. L'any vinent, el govern engegarà un pla per combatre els abusos a ancians, en què també hi haurà implicat Benestar Social. L'enquesta de victimització que fem periòdicament, la centrarem en la tercera edat per perseguir els maltractaments.”