Successos

Pena dura per al marxant jutjat per apropiació d'obres

L'Audiència condemna Miquel Trafach a tres anys i mig de presó i a pagar 223.820 euros als denunciants

L'Audiència ha imposat una condemna de tres anys i sis mesos de presó i una multa de 1.620 euros a Miquel Trafach Mellado, el marxant d'art que va ser jutjat acusat d'haver-se apropiat de 13 obres d'art, valorades en 223.820 euros, que una mercantil li havia deixat en dipòsit amb l'encàrrec de vendre-les en un termini determinat o retornar-les en cas de no poder-ho fer. En la sentència es considera provat que Trafach ni va entregar els diners de la venda als propietaris ni tampoc els va retornar les obres, i, per tant, se'l considera culpable d'un delicte d'apropiació indeguda, amb un tipus agreujat perquè la quantitat apropiada excedeix dels 50.000 euros i perquè va fer valer la seva condició d'amistat amb la parella que li havia confiat les obres, que fins i tot el van convidar al seu casament. La sentència considera provat que Miquel Trafach, en una data no determinada però anterior al 30 de novembre del 2010, va signar un contracte amb la mercantil Puerto Tamar SL (que constituïen Luis Mariano Fernández Guardo i la seva dona, Isabel Tamarit Serratosa), a partir del qual la parella li entregava 13 obres d'art, una escultura i 12 quadres, i Trafach es comprometia a gestionar la venda de les peces i fer entrega dels diners, o a retornar les obres d'art. La sentència remarca que el mateix Trafach va admetre en el judici que no havia retornat cap de les obres que havia rebut en dipòsit. L'Audiència ha considerat que les argumentacions que va fer Trafach en el judici per justificar que no hagués retornat les obres, eren excuses no creïbles o “històries de pel·lícula”, com, per exemple, quan deia que estava pendent de fer un canvi de nom en el registre, perquè li ho havien exigit.

Miquel Trafach va explicar que, com que les obres que li van donar eren difícils d'endossar i estaven valorades per sobre del seu preu, les havia substituït per unes altres que considerava que eren de millor vendre, com a fórmula per treure diners per al matrimoni que les hi havia dipositat. Es remarca en la sentència que els dipositaris no havien autoritzat el canvi d'unes obres per unes altres i que, a més, quatre anys després no ha tornat ni unes ni altres. Ni tampoc els va liquidar la part que els tocava per l'única obra que va vendre per 60.000 euros, l'escultura de bronze de Botero. Per excusar-se per no haver-los pagat, els va dir que el banc li havia embargat els diners. Però mai va mostrar cap comprovant d'aquest embargament.

La sentència no és ferma i Trafach, que ha estat defensat pel lletrat Carles Ribas, té l'opció de presentar recurs de cassació al Tribunal Suprem.

LA XIFRA

223.920
euros
és el valor de les obres d'art que Trafach es va quedar en dipòsit i que no va retornar mai

Pendent d'un altre judici pel cas del Miró

Miquel Trafach té pendent un altre judici per un cas similar. Se l'acusa d'haver-se apropiat d'un quadre de Joan Miró que un client, Alfonso Quintana de Ocón, també li havia entregat per vendre juntament amb una certificació d'autenticitat i que, segons Quintana, ha desaparegut. Per aquest cas, la fiscalia demana per a ell una pena de tres anys de presó. El judici pel cas del Miró s'ha suspès ja en dues ocasions, la darrera perquè la defensa de Trafach va presentar una gravació que s'ha d'analitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.