L'homicida de Cabanes feia compres amb bitllets falsos
Antonio García Carbonell col·locava diners d'una xarxa que va introduir a Catalunya milers d'euros provinents d'Itàlia
L'home va ser enxampat quan adquiria tabac amb bitllets de 50 euros
Antonio García Carbonell, el famós violador en sèrie empresonat pel crim de Cabanes, formava part d'una xarxa que col·locava a Catalunya bitllets falsos de 50 euros importats de Nàpols i de la qual s'han detingut 30 persones. De mica en mica van apareixent més detalls sobre la vida fora de la presó d'aquest delinqüent reincident de 77 anys, que va sortir en llibertat el 24 d'octubre del 2013 en virtut de l'anul·lació de la doctrina Parot, malgrat haver estat condemnat a més de dos segles de presó per una dotzena de violacions. Des de llavors fins que presumptament va assassinar brutalment Neus Juanola, de 75 anys, a Cabanes, el 28 de febrer passat, el sospitós del crim, a més de cometre robatoris a dojo, també es dedicava a la posada en circulació de bitllets falsos. A García Carbonell se'l va detectar comprant tabac en un estanc amb aquests bitllets falsos l'estiu passat, i es considera que era precisament passador de moneda i col·locador.
La investigació, batejada com operació Polaris, va detectar el primer bitllet d'una sèrie que, segons el Banc Central Europeu, circulava des del 2013. A Catalunya es va detectar arran de diferents i successives denúncies a l'àrea metropolitana de Barcelona. Les indagacions van permetre identificar els líders de l'organització, que vivien a la zona de Nou Barris de Barcelona, i es va interceptar paral·lelament, a Figueres, un correu humà provinent de Nàpols amb 60.000 euros falsificats en bitllets de 50 euros. A principis d'octubre, una altra persona va ser detinguda a l'aeroport romà de Fiumicino amb 50.000 euros en bitllets de 50. I a finals d'octubre va ser una dels caps de l'organització qui es va localitzar, a l'aeroport del Prat, amb 37.500 euros en bitllets de 50. La investigació va culminar el 9 de gener d'aquest any amb la detenció dels 23 membres de l'organització restants (vint homes i tres dones amb edats compreses entre els 18 i els 77 anys), així com l'execució de nou escorcolls en què es van desmantellar dos laboratoris de producció i assecat de marihuana i un punt de venda de cocaïna, i es van comissar dues armes curtes d'aire comprimit, un revòlver, punys americans, així com 4.980 euros fraccionats en moneda de curs legal. Les detencions es van practicar a la Florida, Martorell, Palau-solità i Plegamans, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Barcelona, Figueres, Sabadell, Girona, la Roca del Vallès i Tordera. Nou dels detinguts han entrat a presó.
Tot fa pensar que la xarxa comprava els bitllets falsificats a Nàpols i pagava 8 euros per cadascun. Aquest preu és un indicador que la falsificació està molt bon feta, ja que el marge és relativament petit, perquè si es posés a la venda per 40 euros no el compraria ningú. Els importadors d'aquesta moneda venien els bitllets a passadors intermediaris que pagaven 13 euros per cada paper. Finalment, aquests eren els col·locadors que, a través de petites compres, introduïen els bitllets en circuits comercials.