Un escrit anònim va delatar els assassins de Cabanes
La carta, que contenia detalls sobre el crim de Neus Juanola que només podien haver revelat els autors, va arribar a la Policía Nacional
Van abandonar la víctima pensant que ja era morta
Una carta anònima que va rebre un cap de grup d'investigació de la Policía Nacional de Barcelona va ser la clau per trobar el desllorigador del cas de l'assassinat de Neus Juanola, perpetrat el 27 de febrer del 2014 a Cabanes. En l'escrit anònim, que va arribar uns mesos després del crim, s'assegurava que l'assassí de Juanola era Antonio García Carbonell, el veí de Sabadell de 77 anys condemnat a 270 anys de presó per violacions i robatoris, que havia sortit feia poc de la presó arran de la derogació de la doctrina Parot. L'autor del providencial anònim, que va enviar una segona carta també a la Policía Nacional, aportava detalls que no havien transcendit i que només podien saber els autors del crim, com ara que a la dona li havien trepitjat el coll, que s'havien equivocat de víctima i que l'havien abandonat, lligada amb brides en un camp, perquè es pensaven que ja era morta, tot i que Juanola, trobada l'endemà al matí, va sobreviure, en coma, quatre dies. Per això es va donar crèdit a l'anònim i es va passar la informació als Mossos, que tenien moltes dificultats en la investigació –per la reticència de les companyies de telefonia– per destriar els telèfons mòbils que s'havien activat pels volts de l'escena del crim el dia dels fets, i que llavors es van poder centrar en García Carbonell. Un cop enfocada la investigació cap a Garcia Carbonell, es van poder controlar de manera específica les trucades del telefon de Carbonell i interpretar les imatges de les càmeres de seguretat de la zona, que havien captat abans del crim un Fiat Punto de tres portes, un cotxe com el que conduïa Carbonell en aquelles dates. I també es van començar a fer seguiments personals a García Carbonell, que residia a Sabadell. Mentre feien aquest seguiments, un caporal dels Mossos va observar una trobada entre Antonio García Carbonell i un noi que l'agent, que havia treballat a la Garrotxa, va reconèixer com Oriol Boyer, un jove d'Olot, fill d'un policia municipal de la ciutat, conegut en àmbits policials pels seus múltiples antecedents i que estava en crida i cerca per un cas de violència de gènere i per un altre de robatori amb violència. Els investigadors van poder establir que Boyer, que vivia molt amagat a Mollet del Vallès, on convivia amb una noia gitana, tenia molta relació amb un gendre d'Antonio García Carbonell.
Amb aquests primers indicis que assenyalaven l'ancià García Carbonell i el jove Oriol Boyer com a principals sospitosos, els Mossos van aconseguir un testimoni a Cabanes que els va identificar com els dos homes que abans de l'assalt a Neus Juanola havien rondat pel polígon preguntant per la família Cazorla, els cunyats de Neus Juanola, que regenten l'empresa situada al costat mateix de casa de la víctima, una marxanta jubilada de 75 anys. Tot indica que els assaltants van arreplegar Neus Juanola a quarts de nou del vespre, quan sortia del galliner i anava cap a casa, pensant que es tractava de la seva cunyada –que, com ella, sempre duia bata i sabatilles d'estar per casa–, que tornava de l'empresa amb la recaptació del dia per posar-la a la caixa forta. Però Juanola, ni duia recaptació, ni els va poder donar la clau de cap caixa. Tots els indicis fan pensar que els assaltants, un cop la tenien lligada amb brides, li van clavar una brutal pallissa a cops i coces que li va fracturar diverses costelles i vèrtebres. Els investigadors consideren que la brutal pallissa pot ser obra d'Oriol Boyer, practicant de kick-boxing. La investigació ha determinat, pel seguiment dels telèfons mòbils, que després del crim Carbonell i Boyer van tornar al Vallès passant per Olot i els túnels de Bracons, i que cadascú se'n va anar a casa seva. Per quedar, Boyer havia fet una trucada des d'una cabina telefònica de davant de casa seva. Boyer va donar feina als Mossos per certificar la seva veritable identitat, ja que per contractar línies de telèfon feia servir el nom d'un estudiant de 20 anys de Montcada i Reixac que va perdre el DNI en una discoteca. També va fer servir la identitat d'aquest noi un dia que conduïa i la policia el va aturar. Ell no té carnet vigent.