Successos

El nombre de suïcidis del 2014 triplica el de morts d'accident de trànsit

Setanta-sis casos de morts suïcides es van detectar durant l'any passat, mentre que les víctimes d'accident a la carretera van ser vint-i-cinc

Setanta-sis casos de morts suïcides es van detectar durant el 2014 a les comarques de Girona. La xifra de suïcides triplica el nombre de morts d'accident de trànsit, que l'any passat van ser 25. Però la diferència, que es va ampliant des del 2012, el primer any que les morts suïcides van superar les d'accidents de trànsit, no representa que hi hagi hagut un augment desorbitat de casos de suïcidi, sinó que hi influeix també el fet que els últims anys s'ha produït una reducció important i gradual del nombre de víctimes mortals a les carreteres.

Repassant les estadístiques dels darrers anys, es comprova que el nombre de suïcides ha anat augmentant, des del 2010, en què es van detectar 61 casos, fins al 2014, en què s'ha arribat a 76, cosa que representa que cada quatre dies i mig se suïcida una persona a les comarques gironines. Tot i que s'ha detectat algun cas de mort a la carretera que la policia ha comprovat que s'ha tractat d'una mort voluntària, fent servir el cotxe com a eina de suïcidi, la fórmula més utilitzada per llevar-se la vida continua sent el penjament. De totes maneres, en l'últim any s'ha tornat a notar un increment de casos de persones que es llancen al tren de manera voluntària. Un dels casos va ser el d'un veí de Portbou que es va anar a tirar al tren a Peralada sense dur a sobre cap mena de documentació, suposadament en un intent de no ser identificat. També es considera que és un suïcida l'home que va ser atropellat pel tren a Portbou el 5 de maig passat i que no ha pogut ser identificat perquè tampoc duia documents.

LA XIFRA

76
casos de suïcidi
es van detectar l'any passat a les comarques gironines.

LA XIFRA

25
persones
van morir d'accident de trànsit el 2014 a la demarcació de Girona.

Un cas col·lectiu i alguns evitats per la policia

A la Catalunya del Nord, es va donar un cas de suïcidi col·lectiu. Edmond Delonca, famós perquè gestionava les coves de Vilafranca del Conflent, la seva companya i el fill d'ella de 16 anys van ser trobats morts en un incendi al seu habitatge de Rasigueres, a la Fenolleda, i les autoritats judicials franceses van tancar el cas com un suïcidi col·lectiu. El noi tenia una disminució psíquica. Un cas que recorda el del matrimoni holandès que el Nadal del 2010 es va tirar a la presa d'Esponellà després d'haver posat fi a la vida del seu fill discapacitat.

El 2014 a les comarques gironines no s'ha detectat cap cas de suïcidi col·lectiu ni tampoc cap cas d'homicidi i suïcidi, però en canvi s'han pogut evitar diversos casos de suïcidi o autolesions gràcies a la intervenció de policies i mossos. La mediació d'un policia local de Girona va ser clau per evitar que un noi es tallés el coll davant del Palau de Justícia. Un mosso de la comissaria de la Bisbal va evitar un altre suïcidi i també els mossos de la comissaria de Santa Coloma van evitar que una dona es clavés un ganivet davant seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.