Posen a prova a Querol la coordinació de 200 efectius en un simulacre d'incendi
És la primera vegada que es fa un exercici d'aquestes característiques a Catalunya
La prova s'ha centrat en comprovar les comunicacions internes
Primer gran simulacre d'un incendi forestal a Catalunya. Ahir al matí, uns 200 efectius de diferents cossos es van desplaçar fins a Querol per sufocar un suposat incendi a la zona que afectaria fins a 870 hectàrees. A pocs quilòmetres de la zona muntanyosa de Querol, al Pont d'Armentera, hi treballava el centre de comandament des d'on es coordinaven tots els agents implicats. Tot plegat és l'escenari de ficció d'un 15 de juliol amb un avís del pla Alfa de nivell 3, on tot s'activa a partir de diverses trucades al 112 alertant d'una columna de fum.
L'exercici havia de servir per posar a prova, sobretot, les comunicacions internes entre els diferents cossos en una operació que suposaria desplegar 50 vehicles de diferents grups (Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, SEM, ADF, Protecció Civil i la Creu Roja) i una desena de mitjans aeris. Entre els diferents handicaps de l'escena, un canvi de vent que complica la situació o el confinament de 600 veïns al municipi de Querol. Un cremat, un intoxicat lleu, un marejat i 32 persones evacuades que han hagut de ser acollides han completat l'hipotètic escenari.
“Estem posant a prova els magnífics serveis que tenim a Catalunya en matèria de prevenció d'incendis i de coordinació de les emergències”, deia el mateix conseller d'Interior, Jordi Jané, que va voler seguir de primera mà el simulacre, i hi afegia en declaracions recollides per l'agència ACN: “El model de prevenció de Catalunya és un referent internacional”.
Però més enllà dels elogis, l'exercici es va fer amb voluntat de millorar, i un cop finalitzat l'operatiu i a l'espera de fer-ne una avaluació amb més profunditat, diversos responsables que van participar en el simulacre destacaven que un dels aspectes a millorar és la comunicació interna entre els diversos cossos i organismes actuants implicats en l'extinció de les flames. En aquest sentit, Rosa Mata, responsable del servei d'operacions i logística de Protecció Civil, reconeixia que la coordinació i la comunicació “és el que costa més”, ja que de vegades els canals de comunicació que utilitzen es col·lapsen o les informacions que reben no són prou ajustades.Per la seva part, Antoni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals, insistia que cal que tothom tingui “la informació certa en temps real”. Una cosa que “sembla simple”, deia, però que enmig d'un gran incendi forestal “és dificultosa”.