Successos

Pineda de Mar suma cinc anys de descens de delictes

Les dades de la junta de seguretat local confirmen una rebaixa d'entre un 3% i un 4% des del 2011

Els furts, amb un 36% del total, el punt negre

Pineda de Mar desmunta els tòpics que relacionen elements com ara un alt índex d'atur i un pes important de la immigració amb una població menys segura i amb més possibilitat de ser víctima de la delinqüència. Les dades ho confirmen i estableixen que en els últims cinc anys els fets delictius al municipi han anat baixant entre un 3% i un 4% anuals. L'última reunió de la junta de seguretat local posava sobre la taula una rebaixa global d'un 3,6% i, al mateix temps, un augment d'un 8% en el nombre de detencions. “Pineda és una població segura i estem vigilants cada dia perquè així es mantingui”, diu el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Francesc Xavier Aguirre (PSC), que destaca els resultats del treball conjunt entre la policia local i els Mossos.

Quant a la tipologia dels delictes de l'últim any, sobresurt el 36% de furts, “un problema, però que no afecta la sensació general de seguretat que té el ciutadà”. Pel que fa als delictes contra la salut pública, han baixat un -16,7%, igual que els delictes contra l'ordre públic (-9,5%), els que atempten contra les persones (-8,8%), els relacionats amb el trànsit (-6,8%) i els que van contra el patrimoni (-1,9%). “Tenim constància, a més, que la major part dels delictes han estat comesos per gent de fora de Pineda que es desplaça especialment a l'estiu per fer el seu particular agost”, precisa el regidor.

Feina a fer

Aguirre admet que, malgrat els bons resultats, “encara queda molta feina per fer” i que la plantilla necessitaria el reforç d'entre dos i quatre agents més que no poden ser contractats per les limitacions de personal imposades pel govern estatal. Entre els serveis que du a terme la policia local, un dels més ben valorats i amb uns resultats més evidents és el dels agents de proximitat, que, segons el balanç presentat, ha incrementat un 80% els serveis prestats –1.032 serveis de l'1 de juny al 31 d'octubre d'aquest any respecte als 573 durant el mateix període del 2014–. També hi ha hagut un increment d'un 40% en l'atenció als ciutadans a les diferents dependències policials repartides pels barris.

Pel que fa a les denúncies per incompliment de l'ordenança de civisme, se n'han aixecat 275 del juny a l'octubre. El cap de la policia local de Pineda, Carles Santacreu, assenyala que les principals faltes comeses són per consum d'estupefaents i alcohol a la via pública –una vuitantena de denúncies en total–, seguides per baralles (32) i molèsties i sorolls (25). La resta fins a les 275 engloben fins a 32 tipologies d'infraccions.

Santacreu posa l'accent en la realitat que amaguen les estadístiques, que poden confondre el ciutadà pel que fa a la proliferació dels fets delictius. “Aquest any, els robatoris en domicilis van pujar un 40%, però es tractava d'un únic delinqüent que va cometre una trentena de robatoris a principi d'any. Un cop va ser detingut, aquest delicte es va aturar en sec”, precisa.

LA FRASE

Els furts són un problema, però no afecten la sensació de seguretat del ciutadà de Pineda
Francesc X. Aguirre (PSC)
REGIDOR DE SEGURETAT, MOBILITAT I VIA PÚBLICA DE PINEDA DE MAR

LA XIFRA

36
per cent de furts
hi va haver a Pineda de Mar en el darrer exercici que avalua la junta de seguretat local.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.