Successos

Pena mínima per als implicats en el crim d'Empuriabrava

L'Audiència de Girona tan sols pot jutjar dotze sospitosos acusats d'encobriment i obstrucció

El cas es tanca sense que s'hagin pogut detenir i processar els autors materials dels fets

Entre vuit mesos i quatre anys de presó. Són les penes a què han estat condemnats els dotze sospitosos implicats en el cas de l'anomenat “crim del contenidor d'Empuriabrava”. A l'Audiència de Girona es va fer ahir el judici, que arriba tres anys després que succeïssin els fets. Finalment, el fiscal, Enrique Barata, no ha pogut –almenys per ara– asseure al banc dels acusats els assassins d'Azeddine Gharbaoui. Es tractaria de dos o tres individus que el van torturar i estrangular i li van clavar fins a disset ganivetades abans de rematar-lo degollant-lo el 26 d'abril del 2013. Un cop mort, el van llençar a un contenidor d'escombraries. Després del crim van fugir del país i tenen vigent una ordre internacional de crida i cerca.

Els que sí que van ser jutjats són els dotze sospitosos d'haver encobert el crim, que van ser arrestats en una operació policial entre els Mossos d'Esquadra i la policia francesa el març del 2014. Tots ells van reconèixer ahir els fets. Ho van fer després que el fiscal i els advocats dels acusats –Sergio Noguero, Manel Mir, Joaquim Vila i Joaquim Bech de Careda– arribessin a un pacte. Així, Mohamed Amchiche ha estat condemnat a quatre anys de presó pels delictes d'obstrucció a la justícia, encobriment i tinença il·lícita d'armes; Patrick Richard Martínez, a un any i quatre mesos per encobriment i falsedat documental, i Houcine Amchiche, a un any i deu mesos per obstrucció a la justícia i encobriment. Els nou sospitosos restants han estat condemnats per encobriment: 672 dies per a Mohamed Tachougaft i Kamel Nedjari; un any per a Danielle Cecile Sánchez i Jacques Million, i vuit mesos per a Fabien Zinedine Elarouti, Hakim Boufellah, Yanis Tachougaft, Nadir Tachougaft i Kamel Tachougaft.

Indemnització

Pel que fa a la responsabilitat civil, l'advocat de la família de la víctima, Obduli Rivas, va demanar que els acusats paguessin una indemnització de 121.000 euros als pares d'Azeddine Gharbaoui, i 21.000 euros al germà. La petició serà estudiada per la magistrada Fàtima Ramírez i es dictarà sentència.

Azeddine Gharbaoui, de 23 anys, nascut al Marroc i que va obtenir la nacionalitat espanyola el 2012, va aparèixer degollat dins d'un contenidor del carrer Medes, d'Empuriabrava, el 26 d'abril del 2013. Presentava un tall profund al coll i diverses ganivetades per tot el cos. El jove era conegut a la zona perquè es dedicava a la venda de droga a petita escala i feia poc que havia sortit de la presó. El seu cadàver va ser trobat per una veïna que resideix en un xalet situat al número 18-A del carrer Cap Ras.

Segons els investigadors, la víctima o algun familiar seu va treballar per a un clan marsellès, transportant haixix, i se sospita que el mateix Azeddine o algú del seu entorn es va quedar o va perdre una de les partides de droga. Gharbaoui va ser assassinat la primera nit que va sortir amb uns amics després del seu retorn a Catalunya, ja que havia estat més d'un mes al Marroc. L'últim local on se'l va veure va ser l'Oriental Schicha, situat als Arcs d'Empuriabrava: un negoci regentat pels detinguts que els servia de tapadora i que era un dels seus punts de reunió. Després haurien portat la víctima enganyada fins als dos domicilis unifamiliars que la banda tenia a Castelló, que comparteixen el garatge. I un cop allà, abans de matar-lo, li haurien intentat treure informació d'on era la droga que va desaparèixer. Llavors el van llençar al contenidor.

Fruit de la investigació, es van identificar fins a disset persones relacionades amb l'assassinat, amb residència a Màlaga, Algèria i a la zona de Marsella. L'11 de març del 2014 es van fer de forma simultània quinze escorcolls: dos a Roses, un a Castelló d'Empúries, un a Empuriabrava, un a Màlaga, set a Marsella, dos a Castèu-Arnòs e Sant Auban i un a Castèunòu dau Martegue. Es van arrestar, a més, dues persones a Catalunya, una a Màlaga i onze a l'Estat francès. Tres van anar directament a la presó, on han estat reclosos fins ahir.

Després de fer-se el judici, tan sols un quedarà entre garjoles: Mohamed Amchiche, àlies Simo, qui ha estat sentenciat a la pena més alta.

LA DATA

26.04.13
és el dia
que va aparèixer degollada la víctima dins d'un contenidor del carrer Medes d'Empuriabrava.

LA XIFRA

142.000
euros
reclamen que els acusats paguin a la família de la víctima en concepte d'indemnització.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.