Successos

Seguretat

Una obra amb mals acabats

El contractista Moisès Ortega, cap de l'oposició d'ERC a Bescanó, acaba imputat per coaccions al llogater d'una finca on ha fet obres que l'assenyala com un dels encaputxats que el van assaltar i el van tancar dins una gàbia per a gossos

L'obra no té llicència

El llogater de can Bota deia que tenia una empresa amb 900 empleats a Dubai

Els Mossos tenen sobre la taula la investigació d'un enrevessat litigi que se centra en la finca de Bescanó que havia estat una granja d'ànecs i ara és un refugi de gossos i que implica personatges ben dispars: l'amo de la finca, Ramon Bota (mosso d'esquadra); el llogater de la finca, Luis Miguel Manzanares Miras (empresari amb antecedents policials per estafa que denuncia que l'amenacen perquè marxi i que uns encaputxats l'han assaltat); el lampista Francesc Carles; el paleta Moisès Ortega Cobos, regidor d'ERC a l'Ajuntament de Bescanó i cap de l'oposició, que ha acabat imputat sospitós de ser un dels encaputxats de l'assalt a Manzanares, i també un caçador que ajudava a cuidar els gossos que ha acabat pagant 5.000 euros a Manzanares per un pis que li venia sense ser seu i 9.000 per una furgoneta per al seu padrí, que no han vist mai.

La història d'aquestes obres amb acabats tan dolents comença per l'anunci de lloguer de la finca de les granges de la Farja (can Bota per a la gent de Bescanó), que està situada a tocar de la subestació elèctrica de la MAT. Luis Miguel Manzanares Miras, un home que mostrava una aparença de solvència, va veure l'anunci, es va interessar per la finca amb la intenció de posar-hi un nucli de fauna, concretament gossos de cacera, una activitat que domina. Manzanares i el propietari, Ramon Bota, es van posar d'acord en el lloguer i van signar un contracte de lloguer per deu anys. I l'empresari va demanar a Bota si ell coneixia industrials per fer-li les obres per adequar l'antiga estança d'ànecs com a residència de gossos. Va recomanar-li el paleta Moisès Ortega i el lampista Francesc Carles, que van començar a treballar-hi pels volts del juliol del 2015. Van començar amb una obra de poc pressupost, uns 3.000 euros, però quan acabaven una part el llogater de can Bota els anava encarregant més feina. D'aquesta manera, Ortega va acumular factures per 70.000 euros i el lampista per uns 15.000 més. I a l'hora de cobrar, es van trobar que els donaven allargues; Manzanares els va dir que facturessin a societats que administra un altre empresari, Joaquim Teruel, però els diners no arribaven. Finalment, els van signar uns talons però quan el paleta va anar al banc li van dir que no hi havia fons. Hi va haver intercanvi de missatges per telèfon, els uns reclamant els diners i els altres dient que ja pagarien. Segons els afectats Manzanares, un home que els havia dit que tenia una empresa de 900 treballadors a Dubai, que havia deixat una milionada a Frigorífics Costa Brava i que la meitat del centre comercial Gran Jonquera era seu, donava excuses diverses per no pagar. La millor: que els diners els tenia retinguts en algun país àrab per sospites que servissin per finançar el procés independentista de Catalunya. Els deutors van fer algun intent de cobrar presentant-se a casa de Manzanares a Sant Gregori per exigir-li el pagament. No ho van aconseguir. En un altre intent van anar a la finca de Bescanó i van entravessar un cotxe al camí per barrar la sortida de Manzanares. Van haver de retirar el cotxe sense cobrar.

A principis de febrer, el paleta, el lampista i l'amo de la casa (que tampoc cobrava el lloguer) es van presentar a l'Ajuntament i es van entrevistar amb l'alcalde, Pere Lluís García, li van exposar els problemes que tenien per cobrar i van reclamar que prengués mesures encarrilades a foragitar Manzanares, que ara ja no veien com un solvent empresari sinó com un entabanador amb un rastre d'estafes als arxius policials. La visita a l'Ajuntament va posar en evidència que les obres a can Bota s'havien fet sense llicència municipal i tampoc constava cap petició per obtenir el preceptiu permís per convertir la finca en un nucli zoològic. I l'alcalde va fer el que li pertocava segons les competències municipals: va enviar el tècnic municipal i els agents rurals a fer una inspecció a can Bota i va obrir a Manzanares el corresponent expedient urbanístic per no haver demanat llicència d'obres ni d'activitat. Una mancança que el llogater va assegurar que esmenaria tramitant els corresponents permisos. Però, evidentment, l'Ajuntament no va donar cap resposta a la petició de fer fora el llogater morós de can Bota. L'amo de la casa, el paleta i el lampista van anar als Mossos a presentar una denúncia pels impagaments i el caçador que cuidava els gossos va denunciar que li havia estafat 5.000 euros pel pis que mai li van entregar, i el padrí d'aquest noi, que viu a Galícia, va denunciar que li havien estafat 9.000 euros per la furgoneta que mai li va arribar. En total, cinc denúncies contra Manzanares.

Però la denúncia més peculiar i que té conseqüències més greus la va presentar Luis Miguel Manzanares quan va anar als Mossos i va assegurar que el dissabte 20 de febrer uns encaputxats es van presentar a can Bota i el van amenaçar i el van tancar dins d'una gàbia destinada als gossos mentre ells es posaven a remenar per la finca, i es van endur el seu telèfon mòbil. Fonts pròximes a Manzanares asseguren que al telèfon hi havia missatges de WhatsApp que constituïen una prova de les amenaces que li feien. Manzanares, segons denuncia, va tardar uns vint minuts a poder sortir de la gàbia on l'havien tancat i després va anar a fer-se un reconeixement per poder incorporar un informe mèdic a la denúncia. Tot i que els assaltants anaven encaputxats, Manzanares va assegurar que havia pogut identificar, per la veu i detalls, algun dels assaltants. I pocs dies després de la denúncia, els Mossos van citar a declarar Moisès Ortega acompanyat d'advocat, és a dir en qualitat d'imputat (o investigat com es diu ara). Ortega es va negar a declarar i està pendent que el citi el jutjat quan els Mossos acabin les diligències encarrilades a esclarir la veracitat i les circumstàncies de l'estrany assalt que ha revelat Manzanares. L'empresari manté que el propietari de la finca fa mans i mànigues per fer-lo fora ara que ell ha fet una inversió de més de 100.000 euros a les instal·lacions, que, per tant, s'han revalorat.

Manzanares, que es mou entre Madrid i Catalunya, va ser detingut el 2013 per la Guàrdia Civil de Barcelona per un cas d'estafa que afectava una dotzena d'inversors a la zona de Blanes i Tordera. Alguns dels afectats van denunciar que els havien estafat més de 150.000 euros.

Xeics àrabs
El llogater de can Bota es presentava com un potentat de gran solvència i deia a la gent que treballava per a xeics àrabs que volien invertir grans capitals en negocis a Catalunya, i es movia amb cotxes d'alta gamma. També es presentava com l'amo d'una part del centre comercial Gran Jonquera i assegurava que tenia una empresa amb 900 treballadors a Dubai.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia