Societat

Municipal

Deu milions per al patrimoni industrial del Poblenou

L'Ajuntament els invertirà aquest mandat en la remodelació de vuit espais catalogats que requerien obres urgents

El consistori crearà comissions específiques per seguir les reformes de Can Ricart i La Escocesa

El sostre de la nau Foseco, una de les dues propietats de l'Ajuntament de Barcelona a l'antic complex fabril de La Escocesa, al Poblenou, es va ensorrar el dia de Sant Jordi. L'Associació d'Idees EMA, el col·lectiu d'artistes que des de l'any 2008 gestiona el centre de creació emplaçat a l'altre local municipal, la denominada nau Johnson, va emetre llavors un comunicat en què reclamava millores al recinte. La reforma de La Escocesa forma part ara de la llista de vuit intervencions que el consistori ha establert com a prioritàries en el pla de xoc de manteniment del patrimoni industrial del Poblenou, i que preveu executar aquest mandat amb una inversió conjunta que puja a 10,2 milions d'euros.

El consistori ha actualitzat la fotografia panoràmica del patrimoni de la zona, que no s'havia actualitzat des del 2006. Llavors hi havia 170 elements arquitectònics amb algun tipus de catalogació. D'aquells, dotze dels que només tenien catalogació D –és a dir, que poden ser enderrocats sempre que abans es faci un estudi arquitectònic que deixi per escrit les característiques i particularitats de les peces– ja han anat a terra. Dels 158 elements que resten, un 72% no requereixen cap intervenció perquè estan en bon estat de conservació, segons va explicar Vilanova, i només n'hi ha un, una antiga fàbrica d'olis i sabons al carrer Sancho de Ávila, que probablement haurà d'anar a terra perquè es troba en un estat de deteriorament considerat irreversible.

Vuit prioritats

De la resta, l'Ajuntament ha prioritzat vuit conjunts. A més del cas ja esmentat de La Escocesa –on al projecte públic cal sumar-hi el privat, que preveu convertir la part perimetral en lofts–, s'inclouen obres en set espais més, algunes ja començades, com ara la rehabilitació de Ca l'Alier i la de Can Picó, on està previst emplaçar la cooperativa de treball i inserció laboral Biciclot. En altres casos, els treballs estan en una fase més inicial, com a Can Felipa, on la restauració de les façanes està en fase de licitació, o a l'antic ateneu Flor de Maig, que va haver de ser tancat i que també està en procés de licitació un cop aprovat el projecte per arreglar la façana.

El paquet també inclou la restauració de la nau modernista Pujades 97, on s'emplaçarà un projecte d'inserció per fer reciclatge d'equips informàtics i electrònics, i la de la Casa de les Vàlvules, amb què es completarà la rehabilitació de la Torre de les Aigües i on es preveu instal·lar l'Arxiu Fotogràfic del Poblenou.

Un cas especial és el de Can Ricart, no en va, l'únic conjunt patrimonial del Poblenou amb el màxim nivell de protecció, que li correspon en ser considerat bé cultural d'interès nacional. Aquí resten pendents millores a la nau hangar i la rehabilitació d'una ala de la nau on hi ha el casal de joves. Com es farà en el cas de La Escocesa, Can Ricart tindrà una comissió de seguiment específica, més enllà del que pugui fer la Comissió Tècnica de Patrimoni Industrial del Poblenou, organisme que segons el regidor de Sant Martí, Josep Maria Montaner, s'ha reactivat aquest mandat.

LES XIFRES

119
béns
són de propietat privada i 39, públics, dels quals 29 són propietat de l'Ajuntament de Barcelona.
72
dels 158
béns catalogats són arquitectura industrial; 53, edificis o conjunts d'habitatges, i 10, xemeneies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia