La Diada recupera l’espai perdut per la Covid-19
Tot i els límits d’aforament en llocs tancats, l’agenda d’actes torna a la normalitat
L’ofrena floral a Irla, amb el president Aragonès a Sant Feliu, es farà al migdia
La Diada Nacional de mínims que la Covid-19 va imposar l’any passat als municipis gironins, aquest any encara no serà de màxims, però recupera més aforament i actes que no es van poder celebrar el 2020. A la demarcació, l’acte institucional central que aplega Generalitat, Diputació i Ajuntament de Girona serà demà, per l’Onze de Setembre, al claustre de la Diputació (11 h), en presència de Miquel Noguer, president de la Diputació; Marta Madrenas, alcaldessa, i Laia Cañigueral, delegada del govern de la Generalitat. Hi haurà parlaments dels representants de les institucions i la interpretació musical anirà a càrrec del quartet de corda integrat per professorat del Conservatori de Música Isaac Albéniz. L’acte es podrà seguir en directe per les televisions locals de Girona, Olot, Costa Brava i Banyoles, i en streaming a través del web de la Diputació . Una altra novetat d’aquesta Diada és que la Delegació de la Generalitat fa jornada de portes obertes (d’11 a 14 h i de 17 a 21 h) per divulgar diversos espais emblemàtics de la seu institucional.
Una altra cita que no falta per la Diada a Girona és l’acte que convoquen l’ADAC i el Casal Independentista El Forn: serà a les onze del matí a la plaça del Vi. Tradicionalment era L’Onze a les dotze, però aquest any s’ha avançat l’acte a les 11 h per facilitar els desplaçaments a la manifestació a Barcelona. A més de la lectura del manifest, l’acte comptarà amb l’actuació de la soprano Montserrat Cristau. Girona és també una de les quatre ciutats del país on l’esquerra independentista (Arran, Endavant, la COS, Alerta Solidària, el SEPC i la CUP) convoca una manifestació aquest 11 de setembre. La de Girona sortirà de la plaça del Vi a les dotze del migdia.
A Figueres, on ahir i avui reparteixen senyeres per decorar balcons i façanes a la porxada de l’ajuntament, l’acte central serà l’ofrena al monument dels Drets dels Pobles, a la plaça Frederic Marès (10 h), amb parlaments de l’alcaldessa, Agnès Lladó; el president comarcal d’Òmnium, Eduard Cebrià, i el filòleg Joan Ferrerós, abans que la Colla Castellera aixequi un pilar. A la tarda hi haurà un concert de sardanes a la plaça Josep Pla (18 h).
En altres poblacions de l’Empordà, com ara Palamós, també recuperen una mínima normalitat amb l’acte principal a la plaça Catalunya, d’hissada de la senyera, gegants i grallers i l’ofrena floral al monument de les Tombes Flamejants. I a Palafrugell traslladen la cita institucional als Ametllers, al migdia, tot i mantenir-hi un aforament reduït de 200 persones ja exhaurit ahir.
Canvis en l’ofrena a Irla
A Sant Feliu de Guíxols, la tradicional ofrena a la tomba del president Josep Irla, al cementiri municipal, aquest any s’endarrereix fins a les 13.30 hores, perquè s’hi pugui sumar el president actual, Pere Aragonès, que abans vol encapçalar els actes a Barcelona.
A Sant Hilari, l’ofrena al monument del general Moragues (demà a les 11.30 h) torna també a un format similar al prepandèmic. I altres municipis, entitats i ajuntaments també han convocat actes conjunts per la lectura del manifest de la Diada i, a més, actuacions musicals, sardanes i conferències. Les poblacions de Llagostera, Vidreres, Tossa de Mar i Caldes de Malavella celebraran demà a les deu del matí l’aplec de germanor municipal a Terra Negra (a la confluència dels quatre termes, carretera de Tossa), amb un esmorzar popular.A la Garrotxa, l’acte central del Consell Comarcal es fa aquesta tarda (18 h.). I serà un acte molt senzill, només amb els alcaldes de la Garrotxa, i amb la presidenta d’Òmnium Garrotxa, Núria Batallé, que dirigirà unes paraules als assistents després del discurs del president del Consell, Santi Reixach. Posteriorment s’entregaran les senyeres als batlles. I a Ripoll, demà han convocat l’acte institucional al monestir (11.30 h), amb ofrenes a la tomba de Guifré el Pilós.